Hoe herken je het talent?
- Je bent een visionair, een voorspeller;
- Als mensen met jou praten over de toekomst, krijgen ze daar nieuwe ideeën en vooral veel nieuwe energie van;
- Mensen die erg tevreden zijn met de status quo, vind jij maar saai;
- Je droomt graag en regelmatig weg en fantaseert dan over hoe het zich allemaal zal ontwikkelen. Soms moeten mensen die in het nu iets van je nodig hebben, je even ‘terughalen’.
Waar moet ik voor oppassen?
Het gave van dit talent is natuurlijk dat het andere mensen enorm kan inspireren en kan energizen net zoals het talent Positivisme dat kan. Een man als Adjied Bakas kan ik in elk geval niet beluisteren zonder een gevoel van opwinding. Je hebt visie en door jouw visie krijgen anderen zicht op waar het heen zal gaan. Je neemt mensen mee de toekomst in wat net als bij Actiegerichtheid kan leiden tot een verlangen naar het eindresultaat: let’s go…!
Het hierbij passende ‘barrier label‘ (dus hoe je iemand herkent die dit talent overdrijft) is dat je met jouw hoofd in de lucht loopt cq de realiteit uit het oog bent verloren. In veel culturen zijn het dan ook de medicijnmannen die onder invloed van God(en) en / of organic drugs in staat zijn om contact te maken met de wereld van de geesten om zo voorspellingen te kunnen doen. Een andere vorm van niet goed ontwikkeld (ruw) talent is dat je dit talent in je eentje beleeft en je ermee isoleert in een eigen droomwereldje.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
Het talent is niet alleen bedoeld om nieuwe dingen uit te vinden zoals Ideeënvorming dat ook kan doen. Het gaat met name om ontwikkeling door de tijd heen. Iemand met dit talent doet er goed aan zijn inzichten te delen en bespreken met degenen voor wie die toekomst relevant is. Daardoor komt de energie ervan vrij en verbetert waarschijnlijk ook de nauwkeurigheid van de voorspellingen. Trendwatchers doen dit de hele tijd. Voorspellen, een boek schrijven, reacties ontvangen en bijstellen. Niks mis mee. Gaaf juist.
Wie denkt er nooit meer aan Chriet Titulaer die in de jaren ’80 vanuit het Evoluon in Eindhoven voorspellingen deed dat we ooit onze telefoon op zak zouden dragen? Die man was gek! Toch?
Hoe herken je het talent?
- Je hebt altijd snel een paar scenario’s in je hoofd over hoe je verder komt met een project als het niet lukt op de huidige manier;
- Sommige mensen repareren graag zaken zodat ze het weer doen; jij ziet zaken zoals ze zijn juist als iets om verder te verbeteren…;
- Je denkt voortdurend: wat-als…?
Je hebt zoals Amerikanen het noemen: ‘creative anticipation’. Strategisch klinkt goed als naam van een talent. Laatst vroeg ik in een zaal wie dacht dit talent te hebben. Iedereen stak zijn hand op;))
Waar moet ik voor oppassen?
Het je moeten houden aan standaard procedures of afspraken die duidelijk niet werken, is voor mensen met Strategisch erg lastig zo niet onmogelijk. Maar niet iedereen kan jou volgen… Je hebt heel snel heel veel alternatieve opties doorgerekend in je hoofd… Mensen met de talenten Analytisch en Behoedzaamheid (langzamere denktalenten) hebben bijvoorbeeld meer tijd nodig. Heb daarnaast op zijn minst respect voor mensen die vinden dat je dingen moet doen “zoals we ze altijd doen”.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
Dat je zo goed bent in het afwegen van alle mogelijke opties betekent voor veel mensen met dit talent dat het even kan duren voordat ze actief worden en het ook gaan doen. Ze blijven soms wat lang afwegen wat de beste optie is. De volwassen vorm van Strategisch is: het vraagstuk van alle kanten bekijken, dan snel kiezen en dan écht aan de slag.
Hoe herken je het talent?
- Je bent gericht op informatie en met name op informatie in combinatie met ervaring waarin je echt geïnteresseerd bent;
- Als je een nieuwe uitdaging aangaat zoals een nieuwe baan heb je niet de neiging om eerst minitueus de uitgebreide functiebeschrijving en procesbeschrijvingen uit jouw hoofd te leren. Je stapt liever in de nieuwe ervaring. En leest ondertussen verder.
- Waar je slecht tegen kunt zijn mensen die uitstralen dat ze het allemaal wel weten maar dat in feite geenszins kunnen waarmaken. Hoe kun je zo weinig nieuwsgierig zijn?
Een voorbeeld is de Zuid-Afrikaanse CEO van Tesla Motors, Elon Musk. Hij studeerde zowel natuurkunde als kunst in Pennsylvania en ontwikkelde zich tot een veelzijdig ondernemer met een duidelijk visie en missie. Een moderne Michelangelo. De samenhang is dat wat hij doet (o.a. auto’s, zonnedaken, betaalsystemen en ruimtereizen) moet bijdragen aan de omslag van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.
Waar moet ik voor oppassen?
Als de learner doorslaat heeft hij weinig rust in zich, geen zitvlees. Steeds nieuwe dingen willen leren maakt dat banen gemiddeld geen vier jaar duren maar anderhalf. Dan slaat de verveling toe. Het CV wordt zo voller en voller en 12 ambachten x 12 branches maken misschien een wat onduidelijk profiel. Te weinig Focus zou je kunnen zeggen. Maar ach, is dat nou zo nadelig? De leergierige mens is dan weer leerling, dan weer leraar. Beide kanten van dit spectrum zijn interessant voor hem. “Stilstand is achteruitgang”, zou een uitspraak van iemand met Leergierigheid kunnen zijn. En wat is daar mis mee? Ik denk niet zo veel. Hoe sneller de maatschappij verandert in politiek, economisch, sociaal en technologisch opzicht, hoe meer Leergierigheid we nodig zullen hebben. Op een bepaald niveau hebben deze mensen ook de flexibiliteit om bij te blijven leren. In 2050 zullen waarschijnlijk steeds meer mensen zonder Leergierigheid afvallen uit de race van het voortdurend aanpassen aan de omgeving.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
Zo lang het talent Leergierigheid vooral een weerstand inhoudt tegen wat er nu is, is het nog geen volledig productief talent. Wie hele dagen op internet nieuwe informatie zoekt, en wie om de week een bila aanvraagt bij zijn manager om te vragen om alsjeblieft wat interessantere ervaringen op te doen, heeft misschien meer last van het talent. Maar wie het talent zo inzet dat het zijn kennis- en ervaringsniveau snel in de gewenste richting kan sturen, die heeft de toekomst. Die weet in no time zijn omgeving met bruikbare informatie te overtuigen dat die nieuwe functie, rol, opdracht of positie hem op het lijf geschreven is. Wat dat betreft lijkt het talent misschien wel wat op Zelfverzekerdheid. De durf om de nieuwe horizon te verkennen, altijd op weg naar een nieuwe volgende stip aan de horizon…
Hoe herken je het talent?
- Je hebt er echt moeite mee als mensen zonder goed nadenken zo maar wat doen… ;
- Je hebt dagelijks of in elk geval wekelijks tijd nodig om in je eentje diep na te denken (introspectie) of juist niet zo na te denken (te mediteren);
- Grappig aan dit talent is dat iemand met een dominante Intellection vaak weinig op heeft met de actie. Denken is voor hen hetzelfde als doen. Als ze het bedacht hebben, is het ook al gebeurd in hun ogen.
Het is natuurlijk niet gezegd dat mensen met Intellection ook altijd de mensen zijn met de hoogste IQ’s maar als ze die hoge IQ erbij hebben, dan is dat wel een hele krachtige combinatie. Dit zijn belezen mensen. De kans is groot dat ze studeerden. Dit zijn mensen voor wie “weten” heel belangrijk is. En niet alleen het weten van feiten (kennis) maar ook het begrijpen en doorzien. De theoretische kant is wat hen interesseert. Dit zijn in principe wetenschappers en academici.
Waar moet ik voor oppassen?
Intellection kan zich onderscheiden van anderen en heeft die neiging ook wel een beetje. Door zich te isoleren van hun gezelschap bijvoorbeeld. Ze lezen veel liever een goed boek dan dat ze in slecht (niet interessant) gezelschap zitten te converseren over niks bijzonders. Zien ze echter de kans onder gelijkgestemden te komen en gesprekken te voeren op een goed niveau, dan zijn ze vaak uitzonderlijk goed in staat om je mee te nemen in hun diepe gedachten.
Neem als voorbeeld professor Robbert Dijkgraaf, de voormalige president van de Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW) die in de ‘Wereld Draait Door University’ diverse thema’s (Astrologie en de Microkosmos) op een geweldige heldere wijze verwoordde. In die thema’s zie je dus ook prachtig die enorme intellectuele spankracht van het allergrootste naar het allerkleinste.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
In de ruwe versie van het talent houdt de behoefte aan introspectie nogal eens in dat er verder weinig interactie plaatsvindt. Wij mensen zijn in principe sociale dieren en het langdurig niet interacteren met andere mensen is niet echt goed voor ons. In de meer volwassen vorm is die introspectie vooral een voorbereiding voor de sociale interactie voor een goed en diep gesprek.
De behoefte aan introspectie is wat veel jonge ouders in deze tijd echt negeren. Juist met een druk gezin en een baan is het vinden van tijd voor jezelf echt heel belangrijk. Je kunt niet goed zonder die tijd en mijn advies is dagelijks tijd te nemen. En om de kwaliteit van die tijd snel te verhogen door bijvoorbeeld mantrameditatie te leren. Zo kun je in een paar minuten per dag toch even helemaal “terugkomen bij jezelf”.
Hoe herken je het talent?
- Je verzamelt iets. Het heeft vaak met praktische informatie te maken en daar zijn vele vormen van. Waarschijnlijk verzamel je informatie met het idee dat je er iemand ooit nog wel eens mee van dienst kunt zijn. Delen is voor jou een tweede natuur.
- Je hebt een geweldig geheugen voor feiten die je echt interesseren;
- Je houdt ervan jouw vakantie te benutten om veel meer (en diep) te weten te komen over waar je bent. Je bent nieuwsgierig en stelt goede vragen.
Waar moet ik voor oppassen?
In een heel ver doorgeslagen vorm van Input, als het talent is omgeslagen in een valkuil, gaat het op hoarding lijken. Dat woon je letterlijk onder en tussen de stapels van wat je verzamelt. Maar dat zijn extreme uitzonderingen. De meeste mensen met Input ken ik als vriendelijk en behulpzaam, graag bereid je te helpen met het vinden van de informatie die je zoekt. Soms zelfs als je zelf nog niet beseft dat je iets zoekt. Academici kunnen het talent Input goed waarderen. Het is een snel denktalent. Die snelheid wordt anderzijds wel weer beperkt door alle tijd die je op internet of elders doorbrengt in je zoektocht naar bruikbare informatie en tools.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
Wie Input als dominant talent heeft kan de indruk wekken weinig Focus in zijn leven te hebben. Enorme hoeveelheden vrije tijd maar ook werktijd worden besteed aan het zoeken naar steeds meer informatie. Het vinden van die informatie levert waarschijnlijk een klein beetje Dopamine op in de hersenen; het geeft een fijn gevoel. Maar wat is nu de waarde ervan? Zelf ken ik de neiging om veel informatie die te maken heeft met echte talenten, ’employee engagement’ en leiderschap te verzamelen. Hele dikke mappen vol heb ik. Het aantreffen van die informatie op vooral Twitter en Linkedin is voor mij een feest. Ik moet het dan ook veiligstellen door de link op te slaan en later door het artikel te printen.
Meer nu heel eerlijk… Ik heb periodes gehad dat ik alle belangrijke informatie uit die artikelen in een Excel opnam. Maar die werd zo vol… Als mijn eerste nieuwsgierigheid tegenwoordig is bevredigd door het vluchtig doorlezen, stop ik het vaak weg in een map. Wanneer komt er een mooi boek van? Wanneer volgt die verdiepende analyse? Aan den lijve voel ik dat mijn Input nog kan groeien qua effectiviteit. Misschien moet ik binnenkort mijn Learner talent aanzetten en de stap nemen om iemand in dienst te nemen die mij hierbij kan helpen…
Hoe herken je het talent?
- Ideeën fascineren je. Dat kunnen theorieën, modellen, aanpakken, verbeteringen, nieuwe producten en ook andere vormen zijn;
- Je vindt het geweldig als je een zeer complex vraagstuk kunt terugbrengen tot een simpele metafoor die iedereen snapt;
- Elke keer als je weer een nieuw idee in jouw hoofd krijgt, voel je een beetje extra energie.
Ideeënvorming klinkt positief als naam van een talent. Ook het met Ideeënvorming verbonden ‘creativiteit’ heeft een hele positieve klank. Mensen met Ideeënvorming zijn gefascineerd door ideeën. Ze stellen zich vaak de vraag: What-if? Hoe zou het zijn als…? Vaak proberen ze een onderwerp vanuit een andere (vaak vreemde) invalshoek te bekijken. Dat levert frisse perspectieven op. Het talent Strategisch zoekt ook naar ideeën maar dan om een doel op een andere manier te bereiken.
Waar moet ik voor oppassen?
Ideeënvorming kan als een vrij onpraktische eigenschap worden gezien. Het kan wat blijven hangen in een fantasiewereldje vol leuke ideeën. Je hebt twee vormen en het is handig van jezelf te weten welke vorm je hebt: de ene vorm is vrij reactief en reageert op dingen die beter zouden kunnen. Dat lijkt dus een beetje op Maximalisering dat ook ontevreden is over de status quo. De andere vorm komt minder vaak voor een begint vanuit het niets, een leeg canvas, te denken. Dat is de meest pure vorm van creativiteit. Creativiteit heeft ook nadelen. Doordat je bijvoorbeeld 3 x langer dan nodig over je administratie doet omdat je elke keer opnieuw een oplossing bedenkt voor het bewaren van bijvoorbeeld facturen… (Hier heb ik echt last van helaas!).
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
Ideeënvorming zie je volgens mij in de kleuterfase al. Sommige kinderen zijn net iets meer out-of-the-box (letterlijk) dan anderen. Tussen leven in een fantasiewereld en op innovatieve wijze bijdragen aan concrete verbeteringen in de wereld, ligt een enorme ontwikkeling. Hoe meer ruimte je krijgt (of misschien wel neemt) om dit talent te ontwikkelen, hoe verder je kunt komen. Zoals Henry Matisse al zei: “Creativity takes courage”.
Hoe herken je het talent?
- Je weet hoe het voelt om te worden buitengesloten en als het even kan probeer je dat leed voor anderen te voorkomen. Sociale rechtvaardigheid telt voor jou. Jij brengt mensen (terug) bij de groep;
- Je kunt goed overweg met diversiteit. Mensen mogen van elkaar verschillen. Grote kans dat jij allerlei “soorten” vrienden hebt;
- Als je ergens een hekel aan hebt zijn het kliekjes. “Ons soort mensen”, is een uitdrukking die jij nooit zult gebruiken.
Waar moet ik voor oppassen?
Dit talent kent net als elk talent hele lichte verschijningsvormen: iemand wordt op zijn eerste werkdag door het gebouw geleid en aan iedereen voorgesteld bijvoorbeeld. Maar het kan ook zwaarder worden ingezet.
Elke cultuur heeft waarden die worden gedeeld door de leden van die cultuur. Deze waarden zijn gevormd door soms eeuwen van ervaring. Culturen maken dat groepen mensen met elkaar kunnen samenwerken zonder steeds weer alles met elkaar te moeten bespreken en te besluiten. Culturen zijn dus zeer nuttig voor de efficiency. Aan de waarden hangen ook normen. Sommige dingen doe je niet in een bepaalde cultuur. De straf voor het overtreden van die normen (vaak ongeschreven wetten) is plagen, pesten en op zijn ergst: uitsluiting.
Iemand met Saamhorigheid neemt risico als hij of zij probeert iemand die niet bij de groep hoort (of nog niet) te betrekken. Hij of zij riskeert de eigen uitsluiting. De ergste straf.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van het talent Saamhorigheid
Het niet tegen ongelijkheid kunnen is een logische voedingsbodem voor het talent Saamhorigheid. Op zichzelf is dat natuurlijk een positieve menselijke eigenschap. De basis van Saamhorigheid. Maar over het ontwikkelen van dit talent is de stip op de horizon dat je de integratie van mensen promoot en actief bevordert. Misschien omdat je denkt dat die nieuwe mensen iets kunnen toevoegen aan de cultuur of aan de groep. Misschien omdat de groep daardoor gevarieerder, diverser wordt. Of in termen van talenten: juist door mensen te includeren die anders denken (met andere talenten) kun je de blik van de groep op de samenleving om je heen sterk verbeteren. Monocultuur sterft na verloop van tijd altijd uit. Dat concept is te kwetsbaar.
Hoe herken je het talent?
- Je hebt al heel lang een (beperkt) aantal goede vrienden waar je heel vertrouwelijk mee omgaat;
- Je voelt je op je best als je één-op-één samen met vrienden spreekt die je heel goed kent;
- Je hebt een tweede zintuig voor anderen die een rol spelen en niet zichzelf zijn (authentiek).
Als je dit talent hebt, beschik je over de gave om mensen snel een vertrouwd gevoel te geven. Dat is waar Relatievorming over gaat. Bij mij staat dit talent op de 2e plaats. Het maakt dat ik als coach vaak al snel vertrouwd aanvoel voor mijn klanten. Relatievorming is vanzelfsprekend een van de belangrijkste manieren om succesvol te zijn. Godfather Don Corleone werd door zijn netwerk van familie en vrienden (naast mensen die hij ooit een gunst had verleend en een wederdienst niet konden weigeren) een van de machtigste mensen van zijn tijd in de Verenigde Staten.
Waar moet ik voor oppassen?
Het hebben van een of meer hele goede vrienden is misschien wel het meest kostbare ‘bezit’. Natuurlijk is het cruciaal te weten of de ander jouw volledige vertrouwen ook waard is. De transparantie en zelfs kwetsbaarheid die iemand met Relatievorming opzoekt en die de basis vormt van een diepe vriendschap, is niet helemaal zonder risico’s. Anderzijds is het belang van deze diepe sociale interactie groot voor de Relatievorming
Een gouden tip voor het ontwikkelen van het talent Relatievorming
Iemand met Relatievorming is soms wat verlegen. Als iemand met Relatievorming meer vat krijgt op zijn talent zoekt hij niet uit gemak steeds zijn vaste vrienden op, maar is hij steeds beter in staat dit gevoel van vriendschap aan anderen te geven. Net buiten zijn comfortzone legt hij dan gemakkelijk nieuwe contacten. Die hem meteen vertrouwen.
Hoe herken je het talent?
- Je bent iemand waar mensen (en dieren) zich van nature toe aangetrokken voelen omdat ze zich bij jou beter voelen;
- Je geniet met volle teugen van het leven en dat straal je ook uit met je humor, plezier en positieve kijk op mensen en plannen etc.
- De Mattheus Passion kun je niet langer dan 10 seconden aanhoren.
Net als Strategisch klinkt Positivisme goed als naam van een talent. Het tegenovergestelde talent “Negativisme” bestaat dan ook niet. Niemand wil dat hebben want het leidt waarschijnlijk niet tot veel succes.
Waar moet ik voor oppassen?
Ten eerste helpt het mensen met dit talent om niet in een strak keurslijf te gaan werken. Ze hebben het nodig om hun emoties (positief en negatief) volledig te ervaren. Meestal de lach maar soms ook de traan. Als je dit talent hebt, ben je erg gevoelig voor sfeer. Je brengt die positieve sfeer rondom bijvoorbeeld plannen die je hebt of bijvoorbeeld producten die je aanbiedt. Managers met dit talent moeten uitkijken dat ze er niet van verdacht worden de zaak alleen van de positieve kant te bekijken of alleen relaties aan te gaan met jaknikkers in het team. Klassiek is de narcistische CEO met de geweldig reputatie die na een dramatische winstdaling wordt afgezet. Hij (meestal een man) blijkt dan een hofhouding om zich heen te hebben verzameld van mensen die weinig toevoegden dan bijval en applaus…
Een gouden tip voor het ontwikkelen van het talent Positivisme
Dit talent in overdreven vorm maakt dat je als een soort naïeve of dramatische clown gaat functioneren. Je wordt dan in meer serieuze, zware organisaties steeds minder serieus genomen. Daarnaast: mensen die dit talent hebben verspillen hun energie liever niet aan mensen die wat zwaarder op de hand voelen.
Van nature gaan ze die mensen uit de weg. Toch zijn die mensen vaak hartstikke belangrijk voor ze om een plan ook vanuit een ander gezichtspunt te benaderen en daarmee te verbeteren. Degene die Positivisme op een volwassen niveau hanteert loopt niet met een boog om ‘unhappy’ mensen heen maar benadert ze juist en vrolijkt ze op.
Hoe herken je het talent?
- Jij ziet de unieke talenten van mensen en ook wie optimaal met elkaar kunnen samenwerken;
- Het idee dat er maar één goede manier is om mensen te managen staat heel ver van jou af. Mensen zijn uniek;
- Iemand met het executieve talent Organisatievermogen begint met de te klaren klus en zoekt daar geschikte mensen voor. Maar met Individualisering begin je liever andersom. Wat kun jij voor ons betekenen?
Bij een grote klant van mij lopen veel managers rond en jawel hoor: velen van hen hebben dit talent in hun top 5. Veel meer dan het gemiddeld volgens de database van Gallup moet zijn (13%).
Waar moet ik voor oppassen?
Het zogenaamde barrier label (hoe je iemand herkent die het talent overdrijft) voor dit talent is dat je de behoeften van de groep opoffert voor die van het individu. Als manager heb ik zo’n situatie vaker meegemaakt. Dat ik een medewerker in het team had die enerzijds geweldige creatieve prestaties neerlegde, maar ook prima-donna gedrag vertoonde waar het team zich nogal aan ergerde. Hoe ‘anders’ mag een teamlid zijn? Ik vond dat lastige kwesties. Van de manager met Individualisering mag iedereen zichzelf zijn en moet iedereen zich voldoende aanpassen om te kunnen samenwerken. Hersey en Blanchard noemden die vorm van management “situationeel”: dus kijkend naar de vraag: wat kan en wat wil iemand?
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
De beginnende manager met Individualisering in zijn of haar top 5, ziet de talenten van de medewerker door observatie, door een gesprek of via een interview. Die focus op wat iemand uniek maakt, levert op dat de manager veel oog heeft voor die ene medewerker en zijn capaciteiten maar misschien daardoor minder voor het gehele team. De ‘volwassen’ manager ziet hoe iemand, juist binnen dat team zijn eigen rol kan pakken en daardoor onschatbare waarde kan creëren voor het geheel.
Hoe herken je het talent?
- Je houdt niet van conflicten. Die belemmeren namelijk de voortgang. Op een praktische en zakelijke wijze, zoek je naar de gedeelde belangen om verder te kunnen;
- Meer dan andere mensen voel jij aan waar emoties zullen opkomen in een gesprek;
- Je hebt moeite met mensen die met veel negatieve (onderlinge) emoties meedoen in een vergadering.
Harmonie is zo’n talent dat de nodige beeldvorming oproept bij mensen. Mensen met dit talent in hun top 5 zouden conflict vermijdend zijn of overdreven zachte eitjes die nergens tegenkunnen. Maar dat is niet wat we bedoelen met dit talent als het goed ingezet wordt.
Een paar aanwijzingen dat jij dit talent hebt:
Hun kracht is de rust die ze brengen. In hun bijzijn voelen anderen zich vaak ontspannen omdat mensen met Harmonie constructief zijn, emoties temperen en sturen op basis van redelijke argumenten en gedeelde belangen. Je kunt heel boos zijn op iemand met Harmonie maar als je ze dan ontmoet, smelt die emotie als sneeuw voor de zon. Ze zullen heel praktisch reageren op emotioneel geladen informatie en in no-time merk je dat je onbewust weer ja-knikt op hun redelijke argumenten en constructieve toon. Sommige mensen met Harmonie kunnen dat alleen al met hun aanwezigheid bereiken. Een mediator zal dit talent in elk geval heel goed kunnen gebruiken.
Sommige mensen die ik ken met dit talent hebben een vrij neutrale gelaatsuitdrukking. Hun gezicht blijft vaak (voor zover ik dat kan overzien) wat gelijkmatiger dan bij andere mensen; ze hebben soms een pokerface. Ik associeer Harmonie met woorden als: zakelijk, constructief, aards, onthecht, nuchter, redelijk… . Ze kunnen hun gelaat ook juist inzetten om te kalmeren en aan te spreken. Denk maar aan het spreekwoordelijke gezicht van top voetbalscheidsrechter Pierluigi Collina.
Waar moet ik voor oppassen?
Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Enerzijds is dit talent bij uitstek bruikbaar om teams goed te laten functioneren. Anderzijds hebben mensen met Harmonie moeite met heftige emoties en daarom ontlopen ze wel eens het risico’s op een conflict. Die tactiek kan een tijd lang best goed uitwerken. Maar je zou zo iemand kunnen verwijten zich als een struisvogel te gedragen die het hoofd liever in de grond stopt dan aan te gaan wat er voor ligt. De niet-geadresseerde emotie kan dan na verloop van tijd (te) hoog oplopen.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
Wie Harmonie in een ruwe, onontwikkelde vorm heeft, eist de vrede op. De meer volwassen vorm van Harmonie benadert alles op zijn eigen vredige wijze en gaat zo door het conflict heen. Het negeert de emoties niet, maar bespreekt en overwint het conflict zodat een veel duurzamere oplossing ontstaat.
Hoe herken je het talent?
- Je bent sterk gericht (in-getuned) op de gevoelens van anderen;
- Je kunt je goed inleven in situaties van andere mensen en hoe zij zich daarin voelen;
- Zelf ben je ook een emotioneel persoon. Maar je staat daar vaak niet bij stil omdat je sterker op anderen bent gericht.
Wie dit talent niet heeft, moet even nadenken om zich bewust in te leven in de (situatie van) de ander. Dat hoeft iemand met Empathie niet. Dit doet dit automatisch c.q. intuïtief. Wat je daar aan hebt, noemen we ‘sociale intelligentie’: het vermogen om slim om te gaan met emoties van anderen. Dat is een geweldig voordeel in onze maatschappij. Die emoties spelen – veel meer dan we willen toegeven – een rol bij al onze beslissingen. Het talent komt het minst vaak samen met Significantie voor. Wie Significantie heeft, is juist meer gericht op zijn of haar eigen gevoel.
Waar moet ik voor oppassen?
Sommige mensen met het talent Empathie zijn niet goed bestand tegen het leed van anderen. Ze kunnen zich moeilijk afsluiten voor dat gevoel (bijvoorbeeld een verkoper aan de deur die ze niet willen afwijzen). Anderzijds zijn ze soms minder goed in staat hun eigen emoties te ervaren en te laten zien aan anderen. Daardoor vinden die anderen degene met Empathie soms wat moeilijk in te schatten.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
Wat mensen met Empathie nodig hebben, is hun eigen emoties kunnen uiten. Zowel de lach als de traan is OK. Alle emoties moeten inhouden, bijvoorbeeld omdat je leert dat jouw emoties niet netjes of gepast zijn, is een ramp voor de houders van dit talent. Wie het talent volledig heeft ontwikkeld kan huilen met wie huilt, en vieren met wie viert.
Hoe herken je het talent?
- Je weet dat jouw beslissingen de beste zijn; in elk geval voor jou. Je ziet jezelf als een logisch onderdeel van de oplossing;
- Moeten gehoorzamen aan anderen is niet bepaald jouw favoriete situatie;
- Andere mensen volgen je op een hele natuurlijke manier. Ze voelen zich zekerder worden in jouw bijzijn;
- Je durft meer en neemt meer risico’s dan andere mensen, omdat je het zeker weet. Met name als de omstandigheden wat spannender worden en de omgeving minder overzichtelijk is, weet jij: dit is de juiste weg naar de stip op de horizon…
Waar moet ik voor oppassen?
Sommige talenten zoals Prestatiegerichtheid en Leergierigheid komen zoveel voor dat je de hele dag uitdrukkingen om je heen hoort die bij zo’n talent passen. Omdat het talent Zelfverzekerdheid zo zeldzaam is, is het ook niet erg bekend. Het gedrag dat past bij iemand die dit talent hoog in zijn lijst heeft staan, zou je negatief kunnen labelen als brutaal, overmoedig of arrogant. De zekerheid waarmee zij hun besluiten nemen en niet meer bijstellen, kan ook koppig overkomen. Met dit talent zie je jezelf als de sleutel tot een oplossing. Waar een manager van achter zijn bureau zijn meest geschikte medewerkers stuurt om het probleem op te lossen, gaat de leider ze voor.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
In eerste instantie zal dit talent voor de eigenaar meteen waardevol zijn, maar het is dan nog ongepolijst. Het is fijn als je een goed kompas hebt voor jouw leven maar hoe helpt dat jezelf of anderen? Wie leidt vanuit Zelfverzekerdheid loopt meestal voorop. Dat kan zijn vanuit de houding die in het Engels: independence wordt genoemd: onafhankelijkheid. Zo iemand straalt uit verder niemand nodig te hebben. Ik heb een duidelijk ‘gut feeling’ en ik weet wat me te doen staat. Als je de werkelijke waarde van dit talent wilt ontplooien gaat het echter om iets anders. Dan gebruik je de waarde van jouw zelfverzekerde uitstraling om mensen achter je te verzamelen die een doel willen bereiken. Een leider is pas een leider als hij niet alleen voorop gaat, maar er ook mensen zijn die door hem geleid willen worden.
Als ik klanten coach met dit talent coach zeggen ze soms: “Maar ik heb ook periodes gehad dat ik helemaal niet zoveel zelfvertrouwen had en best onzeker was over mijzelf”. Vaak gaat het dan om een gebrek aan zelfvertrouwen omdat ze nog weinig kennis, ervaring of reputatie hebben in een bepaald vakgebied. Maar onder die tijdelijke interne onzekerheid zit het talent om de indruk te wekken dat je precies weet waar het naartoe moet. Dat talent activeren kan dan heel veel succes opleveren.
Hoe herken je het talent?
Het is een talent gericht op invloed. WOO (Winning others over) is het primaire proces van politici, marktkooplui en straat-enquêteurs. Snel een positieve indruk maken op anderen (charmeren) en veel nieuwe mensen leren kennen, is voor hun werk van levensbelang. De moed waarmee deze mensen op andere onbekende mensen afstappen, zo nodig heel veel te gelijk, vind ik zelf altijd weer imposant. Daar waar 13% van alle mensen dit talent in de top 5 hebben staan, heeft 87% het daar dus niet. Voor mensen met WOO is het onvoorstelbaar dat je niet op een nieuw (vers) medemens zou afstappen. Omgekeerd is het voor sommigen van die 87% juist heel fijn om dit niet te hoeven doen. Sjoerd Bosma, de volksdansleraar van mijn jeugd, had het altijd over: “Muurbloempjes”. Dat waren de kinderen die “nooit zullen dansen op het feest”. Hij spoorde op die manier de verlegen jongens aan om meer hun best te doen bij het leren dansen van de Troika. Als je wat verlegen uitgevallen was, kon je toch nog altijd dansen als je je best deed…
Waar moet ik voor oppassen?
WOO vindt het niet alleen leuk om zichzelf voor te stellen aan nieuwe mensen, maar ook om mensen aan elkaar voor te stellen. De Muurbloempjes en andere meer introverte mensen die zich juist graag in de periferie van het feest ophouden, staan daar niet voor niets. Niet iedereen wil voorgesteld worden aan anderen door een initiatiefrijke WOO. Of misschien soms stiekem toch? Omdat velen wat onzeker worden van de sociale energie van de WOO is het voor de WOO van belang om oprecht te zijn in dit gedrag. Het wordt – volkomen ten onrechte – nog wel eens als onecht of oppervlakkig beleefd. Dit vooral door degenen die door de WOO weer met hun eigen verlegenheid worden geconfronteerd.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
De eerste indruk telt. Dat is een waarheid als een koe. Na die eerste paar seconden van bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek weten beide partijen vaak al of ze verder willen. De rest van zo’n gesprek is soms meer een rituele dans en geeft soms een herkansing. De WOO heeft geen moeite met die eerste 10 seconden en daarmee is dit talent letterlijk goud waard. Zeker de WOO die zijn talent gebruikt om nieuwkomers ergens bij te betrekken, kunnen enorm veel waarde toevoegen voor hun organisatie. Dat geldt ook algemener: de WOO die leert om zijn eigen missie, zijn organisatie of gemeenschap te dienen door veel nieuwe relaties aan te gaan, ontwikkelt het talent tot iets constructiefs.
Hoe herken je het talent?
Een paar aanwijzingen dat jij dit talent hebt:
- Als niemand de leiding heeft en passiviteit de boventoon voert in een groep, dan pak jij de leiding zelf.
- Als kind al merkte je dat veel kinderen jou van nature volgden als je iets leuks ging doen.
- Juist als het erop aankomt en veel mensen “wegduiken” sta jij op, neem je de noodzakelijke beslissingen en controleer jij de situatie.
Iemand met Sturingskracht past niet in het typisch Hollandse poldermodel. Met zijn of haar directheid en beslissingsvaardigheid (door Gallup prachtig aangeduid als ‘emotional clarity’) is er geen tijd voor al dat praten. In (zeer) uitdagende situaties en conflicten pak jij de leiding en wie jou duwt kan een stevige duw terugverwachten. Of het nou mentaal of fysiek is. Je voelt je het best op je gemak in de bestuurdersstoel van de auto. Want in die stoel kun je namelijk zelf bepalen waarheen en hoe hard.
Waar moet ik voor oppassen?
Wie Sturingskracht als talent heeft, heeft charisma. Het komt vaak voor samen met het talent Strategisch (denken in what-if? – scenario’s) en WOO (snel scannen wie al aan onze kant staan). Sturingskracht lijkt op het eerste gezicht erg op het talent Zelfverzekerdheid. Dat talent is echter meer op jezelf gericht. Je hebt dan een helder kompas om jouw eigen leven te sturen. Vergeleken daarbij is Sturingskracht echt een talent waarbij het overwicht wordt ingezet om anderen te beïnvloeden en dat gaat niet altijd zachtzinnig. Weerstand werkt als een rode lap op een stier. Als je dit talent overdrijft, handelt het als een overspannen dictator. En de behoefte aan dictators op wereldschaal is niet vreselijk hoog.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
Sturingskracht is een talent dat als je het inzet, niet verborgen blijft. De ruwe nog ongetrainde variant zet zonder aarzeling de spreekwoordelijke atoombom in, terwijl de meer volwassen vorm van Sturingskracht, liever een kleine lasergestuurde raket zeer gericht inzet. De machtsstrijd aangaan met degene die op dat moment de macht heeft, komt met name in de ruwe vorm regelmatig voor. Van reactief naar proactief en van gericht op het strelen van het eigen ego naar het nastreven van een gezamenlijk belang, zouden andere belangrijke ontwikkellijnen kunnen zijn.
Hoe herken je het talent?
- Je hebt de ambitie om iets bijzonders en van van grote waarde neer te zetten;
- Je houdt ervan om met mensen om te gaan die ook meer verantwoordelijkheid en invloed hebben dan gemiddeld (belangrijke mensen);
- Je vind het prettig om in (het middelpunt van) de belangstelling te staan. Spots aan, camera loopt…. Actie!
Waar moet ik voor oppassen?
Het zogenaamde barrier label (hoe je iemand herkent die het talent overdrijft) voor dit talent is dat je wel veel aandacht nodig hebt. Iemand met een (onverwerkt) ego. Dat is dan ook de minder spirituele kant van het talent. De waardering van jouw team of van het algemene publiek, motiveert dit talent enorm. Bij anderen gaat het er vooral om dat ze een rol kunnen spelen waarin ze een belangrijke en een zichtbare bijdrage kunnen leveren. Dat helpt ze enorm om zichzelf te motiveren; net zoals een hardloper met Competitie zich extra motiveert door harder te willen gaan dan zijn tegenstander. In mijn werk speel ik inderdaad liever zichtbare rollen, zoals manager en coach. Dat is voor mij spannender. Ik stel – nog meer dan de gemiddelde medewerker – regelmatige feedback erg op prijs.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent
De motivatie tot grootste prestaties is natuurlijk wat alle groten der aarde met elkaar gemeen hebben. Dit is niet het niveau van de mensen die al blij zijn als ze de dag weer hebben overleefd. Daarmee is dit talent bijzonder. Het rijkt hoog… De andere kant van de medaille is dat je wat gevoeliger bent voor applaus. Daarbij doet zich voor dat bij mij een verschil bestaat tussen wat ik vind en voel. Rationeel gezien vind ik dat een leider dienend hoort te zijn. Het is iemand die niet boven zijn team staat maar die zijn team ondersteunt en coacht. Maar de waarheid is dat het mij veel meer motiveert om wel zichtbaar te zijn en wat belangstelling te voelen voor wat ik doe en beteken. Misschien is dat ook wel de reden dat om dit talent te ontwikkelen, het helpt om uit te vinden welke zaak en/of welke boodschap je wilt dienen. Want pas als je dat gevonden hebt, kun je jouw stem en jouw gezicht geven aan dat doel en genieten van wat je daarvoor mag betekenen.
Hoe herken je het talent?
- Beginners trainen vind je teveel werk. Je mist daarvoor ook het geduld van de Developer. Ook ‘zesjes denken’ stoot jou af. Je hebt de neiging om overal een hoge meetlat voor aan te leggen. De meetlat gebruik je trouwens ook voor jou zelf;
- Je let op sporen van talent en kracht in mensen en teams en wilt dat graag helpen stimuleren en ontwikkelen;
- Je kiest ervoor je tijd door te brengen met mensen die jouw talenten kunnen zien en waarderen;
- “Good to great”, zou jouw devies kunnen zijn. Van iemand die goed presteert iemand maken die excellent presteert.
Waar moet ik voor oppassen?
Mensen met dit talent zijn over het algemeen behoorlijk ambitieus en veeleisend. Als ze aan een spel meedoen is dat in principe om te winnen. Zowel naar eigen als andermans prestaties wordt kritisch gekeken. Sommige ouders met dit talent zijn gemakkelijk te spotten rond het sportveld. Ze projecteren hun eigen vroegere wensen, verlangens en teleurstellingen enz. op hun kinderen die – in het veld, op het ijs of in het water – een sportprestatie leveren.
Zwakte is voor Maximisering lastig te hanteren. Ze houden er niet bepaald van en helpen degene die ze begeleiden om de mindere prestaties minder belangrijk te maken. De voetballer die niet met links kan schieten, moet op rechts worden opgesteld. Omgekeerd richten ze veel aandacht op het talent. Mensen met Maximalisering kunnen perfectionistisch zijn. Zo erg zelfs dat ze zichzelf in de weg zitten. Dan slapen ze slecht omdat ze onzeker worden van hun eigen vermogen om ‘excellent’ te presteren.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
Choose your battles! Investeer in die talenten die je écht tot kracht wilt ontwikkelen maar wees ook kritisch op het effect van die hoge lat op jouw leven. Het brengt je heel ver, maar kan je ook uitputten als je het niet onder controle hebt. Kies bewust voor een werkomgeving die kwaliteit belangrijk vindt. Alleen kwantiteit leveren is voor iemand met Maximalisering onaantrekkelijk.
Hoe herken je het talent?
- Als jij iets (toe)zegt, dan doe je het ook;
- In een team of werkgroep rekent men er vaak al automatisch op dat jij het gaat doen;
- Je vindt stabiele waarden zoals eerlijkheid en loyaliteit belangrijk.
Je bent “betrouwbaar” als een rots in de branding. Als je dit talent hebt, doe je altijd wat je belooft. Zelf als je dat persoonlijk het nodige kost. Opdrachtgevers vinden dat natuurlijk prettig. Ze kunnen op jou rekenen.
Als het toch niet goed gaat, beschuldig jij anderen niet. Je neemt zelf je verantwoordelijkheid. Die eerlijkheid is ook weer een hele prettige eigenschap.
Waar moet je voor oppassen?
Je vindt het lastig om “nee” te zeggen want je streeft waardering na. In de praktijk betekent dat vaak dat mensen met dit talent een (te) druk en bezig leven hebben. Pas goed op voor structurele overbelasting. Raadpleeg dan tijdig een goede coach (afspraak).
Het ontwikkelen van het talent Verantwoordelijkheidsbesef
Als je eerlijk kijkt naar je eigen motivatie is het vaak zo dat je gemotiveerd wordt door een zekere druk van het moeten afkrijgen van je werk. Deadlines stimuleren jou.
Met dit talent stel je ook nog hoge eisen aan je werk. Het moet wel goed zijn. Al dat “moeten” wordt op den duur wat zwaar. Oefen met wat vaker “nee” zeggen tegen werk waar je minder goed in bent, waar je niks meer van leert en/of dat je veel energie kost. Neem alleen op je schouders wat je af kunt krijgen.
Hoe herken je het talent?
- Je bent graag bezig en productief en het weekeinde of de vakantie hoeft daarin niet belemmerend te werken;
- Als het lastig wordt ga jij gewoon verder (sterk doorzettingsvermogen);
- Vooral het afmaken van werkzaamheden en het afstrepen ervan op een lijst geeft jou plezier;
- Het liefst ga je naar bed met het idee dat alles af is.
Teamleden zijn er dol op… Prestatiegerichte mensen in je team maken dat er hard gewerkt kan worden. En de tijd dat veel projecten werden gestart, maar weinig opgeleverd, is met Prestatiegerichtheid verleden tijd. Net als het talent Verantwoordelijkheidsbesef is iemand met Prestatiegerichtheid betrouwbaar in de delivery. Maar niet omdat het moet, maar omdat het kan, mag en leuk is.
Waar moet ik voor oppassen?
Prestatiegerichte mensen werken omdat ze het prettig vinden. Ze zijn gedreven en volledig selfpropelling. Ze krijgen energie van nieuwe klussen en projecten. Ze kunnen dan ook wat minder goed tegen managers die ze (nog) harder willen laten werken. Hun eigen werktempo zelf kunnen bepalen is belangrijk voor ze. En je kunt ook op ze rekenen.
Het ontwikkelen van het talent prestatiegerichtheid
Mensen met het talent Prestatiegerichtheid krijgen energie van zaken afmaken. Daarna volgt na enige tijd de behoefte aan een nieuwe klus. Wat belangrijk is voor Prestatiegerichtheid is ook doelen te stellen en activiteiten te plannen in de privé-sfeer. Anders bestaat de kans op opbranden.
Een tweede tip: druk zijn is nog iets anders dan productief zijn. Kijk goed naar de verhouding in- en output. Soms ga je maar door en vergeet je dit te bestuderen.
Hoe herken je het talent?
- Je hebt een of meerdere belangrijke waarden die je onder geen beding zult veranderen;
- Je hebt een belangrijke reden of doel waar je voor leeft (of bent daar erg naar op zoek);
- Mogelijk vinden anderen jou wel eens lastig of zelfs drammerig in jouw ijver om de zaken op de voor jou enige mogelijke manier te laten verlopen.
Hoe ‘verkoop’ ik dit talent?
Jij bent overtuigd vóór of tegen iets. Waar je in gelooft, daar ga je voor. Dat maakt jou heel betrouwbaar. Je bent iemand die het zichzelf daarbij soms niet bepaald gemakkelijk maakt. Waar anderen soms lekker pragmatisch kunnen zijn en zich laten meedrijven met de stroom, ga jij de strijd aan voor datgene waar je in gelooft. Dat levert je passie en zingeving op. Maar soms ook irritatie en conflict.
Waar moet ik voor oppassen?
Mensen met Overtuiging zullen niet snel (en waarschijnlijk helemaal nooit) hun waarden opgeven. Toch betekent dit niet dat ze daarmee niet anders kunnen dan andersdenkenden actief aan te spreken of zelfs ronduit aan te vallen op hun ‘inferieure’ waarden en ideeën. “Choose your battles” is een mooi devies…
Het ontwikkelen van het talent Overtuiging
In het begin zullen mensen met dit talent geneigd zijn om andersdenkenden waar mogelijk te ontlopen omdat ze zich erg storen aan mensen met “andere” waarden. Wie dit talent goed heeft ontwikkeld zal juist afstappen op mensen met andere waarden om te zien of ze kunnen worden ze overtuigd en gemotiveerd tot ander gedrag.
Uit verhalen heb ik begrepen dat het talent Overtuiging heel lastig was in te delen in één van de vier categorieën. Uiteindelijk is besloten dat het het best in Executief paste. Zelf vind ik het eigenlijk het best passen bij talenten die Overtuiging willen verweven.
Hoe herken je het talent?
- Je vindt het plezierig om (vaak veel tegelijk) te organiseren;
- Daarbij zet je alle ‘benodigdheden’ maximaal productief in en je schroomt niet flexibel in te spelen op noodzakelijke aanpassingen en verbeteringen;
- Veel onzekere onderdelen in een plan maken jou niet gek.
Iemand met Organisatievermogen coördineert goed en dat maakt bijvoorbeeld dat events en projecten goed worden doordacht en gepland. Organisatievermogen houdt vaak veel bordjes in de lucht. Liefde voor puzzelen is dit talent niet vreemd. Als mensen aan mij vragen welke talenten belangrijk zijn om goed te kunnen managen, dan is dit talent zeker een belangrijke. Anderzijds is het ook een vrij uitvoerend talent. Je hebt het in elk geval nodig om bijvoorbeeld efficiënt medewerkers in te plannen (voor zover een manager dat nog tot zijn of haar taken rekent). Het talent komt het meest voor samen met Verantwoordelijkheidsbesef. Daar waar Individualisering gaat over de juiste medewerker op de juiste functie, gaat Organisatievermogen over de juiste medewerker in de juiste rol.
Waar moet ik voor oppassen?
Iemand met Organisatievermogen is altijd druk en staat erom bekend een flexibele planner te zijn die ook op het laatste moment nog zaken verandert omdat dit efficiënter is. Maar efficiëntie is niet het enige belang in organisaties. Sommige collega’s houden erg van zekerheid en die worden dus gek van die telkens weer onnavolgbare planningen. Aanpassingsvermogen is ook zo flexibel maar daarbij vraag je je soms af of er nog wel wat gaat gebeuren. Die vraag heb je bij Organisatievermogen niet.
Het ontwikkelen van het talent Organisatievermogen
Organisatievermogen gaat wel eens te ver in de flexibiliteit van de coördinatie van werk. Zeker als hij werkt in een te voorspelbare omgeving, kan hij ertoe overgaan de dynamiek zelf te veroorzaken. Just for fun. Als hij of zij zich verveelt kan ie soms wat uitdagend zijn in het aankondigen van (weer) nieuwe plannen… Want als Organisatievermogen ergens niet van houdt is het van mensen die niet tegen noodzakelijke veranderingen kunnen. En die melden zich dan vanzelf tot groot plezier van iemand met Organisatievermogen. Maar als het talent een volwassen talent is geworden, zorgt het voor een ongelooflijke effectiviteit en efficiency.
Hoe herken je het talent?
- Voorspelbaarheid in de cultuur (regels waaraan iedereen zich moet houden) maakt voor jou de wereld prettiger. Het voorkomt willekeur, teleurstelling en onrechtvaardigheid;
- Net als het talent Harmonie streeft dit talent naar gemoedelijkheid in tegenstelling tot conflictueuze relaties;
- Je bent over het algemeen meer bezig met het groepsbelang dan met het individuele belang van mensen;
- Ook zware criminelen hebben volgens jou recht op een goede advocaat;
- Je houdt ervan om taken op exact dezelfde manier te doen (repetitie / Standard operating procedures).
Onmiskenbaar is dit een talent en dus een manier om erg succesvol te kunnen zijn. Ik moet meteen denken aan mensen als Ghandi en Martin Luther King. Maar ik kies toch voor Mandela als voorbeeld van dit talent. Misschien vanwege de indrukwekkende film die ik over hem zag. Voor mijzelf is Onpartijdigheid geen top 10 talent en de onderliggende overtuiging hierbij kan ik dan ook maar moeilijk voelen. Als ik de schijnbare tegenstelling met het talent Individualisering bekijk (in het kort: eerlijk is om iedereen verschillend te behandelen omdat mensen verschillen) zie ik dat beiden geen talent van mij zijn maar dat die laatste veel beter bij mij past. Pas als ik me inleef in een grote organisatie van 150 jaar geleden waar de Kapitalisten en de opzichters haast ongelimiteerde macht en privileges hadden en de arbeiders werden uitgebuit ter meerdere eer en glorie van het Grootkapitaal, dan kan ik iets voelen bij dit talent. Wie The Christmas Carol van Charles Dickens ziet en geen hekel aan Scrooge heeft, deugt niet.
Waar moet je voor uitkijken met dit talent?
Wees bewust van hoe je naar mensen kijkt. Zijn ze slecht en moeten ze beteugeld worden met regels en gedegen controle daarop? Of deugen mensen als je ze vrijheid en verantwoordelijkheid meegeeft? Misschien is de ene overtuiging cynisch en de ander naïef. De wijsheid zal in het midden liggen. Regels geven helderheid, duidelijkheid, voorkomen willekeur, overspannen verwachtingen en dus teleurstelling. Niks op tegen! Maar als regels het vertrouwen, goede menselijke relaties en resultaten in de weg staan, wordt het tijd om in te grijpen. Regels zijn geen doel maar een middel. Wie daarin doorschiet, zet het talent niet productief in naar mijn mening.
Het ontwikkelen van het talent Onpartijdigheid
“Follows the spirit of the law”… Zo formuleerde mijn leermeester Curt Liesveld van Gallup het talent in een volwassen staat. Daar tegenover staat het naar de letter toepassen van de regels. Dan worden regels doelen op zichzelf en gaat het niet meer over de achterliggende waarden waar vanuit de regels ooit werden opgesteld.
Hoe herken je het talent?
- Mensen die de wereld sterk verdelen in “wij” en “zij” vind jij kortzichtig;
- Je bent in staat om unieke verbanden aan te voelen/te zien tussen mensen en gebeurtenissen;
- De wereld bestaat voor jou niet uit allemaal kleine toevallige incidenten en onderdelen maar uit een integraal geheel. Toeval bestaat niet! We zien alleen niet altijd meteen de connectie.
Dit talent maakt dat je je gemakkelijker verbindt met andere mensen. Samen met anderen vorm je je een beeld over de bedoeling van wat er in jouw leven gebeurt. Vrij naar Sinek is “de bedoeling of zin van iets”, het hoogste niveau van organiseren. Samen met talenten zoals Toekomstgerichtheid, Strategisch of Ideeënvorming kan dit talent veel creativiteit losmaken. Net als bij Overtuiging zit er soms een spirituele kant aan dit talent. Het besef dat alles met alles verbonden is (al zijn de verbanden soms niet zo duidelijk) is de centrale overtuiging van Verbondenheid. De gedachte dat als je iemand slaat, je uiteindelijk ook jezelf pijn doet, zou typisch een gedachte van Verbondenheid kunnen zijn. Juist omdat alles verbonden is, kun je niet iets doen zonder Karma te creëren (gevolgen).
Waar moet ik voor oppassen?
Niet iedereen wil of kan goed omgaan met spiritualiteit. Het zogenaamde “barrier label” van dit talent (zeg maar: als je dit talent teveel hebt) is door Gallup veelzeggend beschreven als “Flaky new-ager, not in touch with reality”. Voor iemand met Analytisch zijn de feiten heilig. Voor iemand met Empathie, zijn gevoelens dat. Verbondenheid staat mysterie toe in de zin van (nog) onbegrepen connecties tussen mensen en dingen.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
Dit talent geeft je het inzicht of de overtuiging dat niets op zichzelf staat. Maar daar heb je pas echt wat aan als je je kunt openstellen voor de intuïtieve kennis die daarbij hoort. Durven vertrouwen op je gevoel voor relaties tussen mensen en andere fenomenen en op de inzichten die je daarin krijgt, maakt dat je meer informatie (wijsheid) uit dit talent haalt.
Hoe herken je het talent?
- Mensen kunnen met hun aandacht voortdurend in de toekomst zijn bij hun plannen. Of in het hier-en-nu. Of je denkt – zoals Contextueel doet – graag na over het verleden;
- Ook het nu bekijk je voortdurend vanuit de vraag wat in het verleden heeft geresulteerd in deze situatie in het heden;
- Zeker als je ook Input als dominant talent hebt, verzamel je informatie, artefacten, foto’s en schriftelijke informatie die een indruk geeft van vroeger. Soms van de eigen familie. Soms over de oude Grieken of over bijvoorbeeld veldslagen.
- Vaak is er een specifieke plaats en periode die jou mateloos interesseert. Bijvoorbeeld de Amerikaanse Burgeroorlog.
Wat iemand met het talent Contextueel leuk maakt is dat hij vol verhalen zit. Verhalen die vaak heel goed worden verteld, inclusief de kleuren en geuren van toen. Gedetailleerde beschrijvingen zijn het vaak. Oudere mensen met Contextueel kunnen ook het tempo van toen meenemen in hun verhaal wat mij persoonlijk wel eens heel erg ongeduldig maakt. Mensen die wat meer geduld hebben, kunnen enorm genieten van deze rijkdom van het verleden; wat volgens een filosoof als Eckhardt Tolle niet eens bestaat. Er is alleen het nu waarin we het verleden herscheppen in ons hoofd. Voor Contextueel is dat geen issue. Het verleden maakt sowieso een groot deel van het heden uit voor hem of haar.
Waar moet ik voor oppassen?
Wie het verleden vergeet, maakt opnieuw dezelfde fouten en daar heeft degene met Contextueel een hekel aan. Wie wel eens heeft geprobeerd een organisatie(onderdeel) te veranderen, kwam altijd wel iemand tegen die zei: “Dat hebben we al eens geprobeerd en dat is toen ook niet gelukt…”. Daarmee verraadt de Contextueel zichzelf. Iemand met Toekomstgerichtheid of Aanpassingsvermogen zou dan kunnen reageren met de opmerking dat je niet veilig kunt autorijden als je alleen in de achteruitkijkspiegel kijkt. Stof genoeg voor discussie. Feit is dat je uit het verleden talloze oorzaak en gevolgrelaties kunt bestuderen die zich niet voor niets herhalen. L’ histoire se répète, stellen de Fransen terecht.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
Wie Contextueel steeds inzet om niet te hoeven ontwikkelen als mens, komt natuurlijk niet veel verder. Want alles stroomt. De wereld verandert steeds sneller. Wat gisteren OK was voldoet nu al niet meer… Wie zijn herinnering aan het verleden vasthoudt om het beste daaruit te kunnen bewaren, maakt het talent productief. Niet voor niets komen ontwikkelingen in de mode, de muziek en theater voortdurend op, tot stilstand en dan weer op. En de Contextueel herinnert ons daar aan.
Hoe herken je het talent?
- Je doorziet snel waar een probleem zit en je wilt het fixen;
- Je bent comfortabel met problemen… Waar anderen al snel overweldigd zouden raken en zouden afhaken, blijf jij kalm;
- Wat jou energie geeft is de opluchting op het gezicht van een slachtoffer als jij binnenkomt en als je het gerepareerd hebt.
Waar moet ik voor oppassen?
Laten we beginnen met het goede nieuws. Als je een urgent probleem hebt van het kaliber dat een van de 112-hulpdiensten nodig is dan mag je hopen dat minimaal een van de inzittenden van de gele, witte respectievelijk rode auto Hersteldrang als talent heeft. Zij dealen immers graag met echte problemen.
Dat er wat bloed vloeit of wat pijn wordt geleden, daar zijn ze goed tegen bestand. Ook de verwarmingsman, de wegenwachter en de loodgieter hebben hopelijk dit talent.
Waar je voor moet oppassen is dat dit talent nog wel eens verward wordt met “denkers in problemen” omdat ze beiden zo gefocust zijn op die problemen. Wie problemen niet oplost maar negeert kan rekenen op grote irritatie bij degene met Hersteldrang. Problemen moet je aanpakken en oplossen, is zijn overtuiging.
Ook voor zichzelf kunnen mensen met dit talent erg gericht zijn op die zaken die minder goed ontwikkeld zijn (zwaktes). Volgens StrengthsFinder coaches is dat niet zo’n goede strategie. Weten waar je goed in bent (talent) en dat gaan doen, levert veel meer op.
De logische, nuchtere en oplossingsgerichte manier van kijken naar problemen is prettig en kalmerend bij acute problemen. Maar het talent kan ook doorslaan in kortzichtigheid. Denk aan de huisarts met Hersteldrang die al snel tot pijnstilling overgaat (pijn als probleem is dan opgelost) maar niet snel op het idee komt om nader onderzoek te doen om achter de oorzaak van de pijn te komen. Zo kan deze huisarts ten onrechte de ‘pijn-als-signaal’ van een ernstige oorzaak negeren.
De coach met dit thema komt mogelijk wat minder warm en geïnteresseerd in haar klanten over (focust volledig op de instrumentele probleemoplossing). Daar waar het (acute) probleem is opgelost, is de oorzaak soms nog niet bekend, laat staan dat doelen al volledig zijn bereikt. Dat kan een valkuil zijn.
Het ontwikkelen van het talent: Hersteldrang
Wie dit talent volledig heeft ontwikkeld zal niet alleen problemen en oorzaken op een kilometer afstand herkennen, maar ook helpen om het probleem op te lossen.
Hoe herken je het talent?
- Je hebt heldere verwachtingen over waar je naar op weg bent. In tegenstelling tot mensen die zich allerlei doelen stellen tegelijkertijd, geef jij er de voorkeur aan je bewust te beperken;
- Net als bij het talent Prestatiegerichtheid, ga je door totdat het doel is bereikt. Juist ook als het tegenzit.
- Vrij a la Covey begin je met het ‘einde in zicht’;
- Als jij in een vergadering zit zonder agenda of duidelijk doel, raak je het spoor al snel bijster. Grote kans dat je na vijf minuten vraagt: “Wat is het doel van deze vergadering eigenlijk?”
Waar moet ik voor oppassen?
Focus… Een nadeel van Focus zou kunnen zijn dat je zo gericht bent op het doel dat je vergeet te genieten van het dromen over, plannen van of realiseren van dat doel. Zelf krijg ik wel eens de kritiek dat het mijn neiging is om te snel tot zaken te komen. Maar dat nadeel lijkt vrij onbeduidend naast de vele voordelen.
Als je binnenkort met een vliegtuig op vakantie gaat, hoop je dat de piloot van jouw toestel voldoende focus heeft; met name tijdens opstijgen en landen. Dat geldt net zo als je binnenkort een by-pass operatie moet ondergaan. Je wilt op zo’n moment de onverdeelde aandacht.
Als manager met Focus ben je in staat om de aandacht van jouw team voortdurend op de prioriteiten van dat moment te richten. Uit ervaring weet ik dat het ook een prettig talent kan zijn. Het brengt je zo nu en dan (als je iets doet wat je echt leuk vindt en waar je goed in bent) in een flow-achtige staat waarbij je de tijd vergeet. De tijd vergeten is een van de vijf aanwijzingen dat je werkt met jouw talent.
Het ontwikkelen van het talent: Focus
De concentratie op een doel kan mensen natuurlijk ook isoleren. Het maakt dat ik op zaterdagochtend als ik deze blogs schrijf, dus “even” niet beschikbaar ben voor mijn gezin. En dat is geen uitzondering. Onze klanten vragen momenteel de nodige nieuwe diensten op het gebied van talentmanagement wat ik samen met Ruud Haex ontwikkel (Ideeënvorming en Leergierigheid). Afhankelijk van de prioriteiten die je legt, combineer je Focus met andere talenten.
Wat ik vaak zie is dat projectleiders en teamleiders feitelijk vrij weinig tijd besteden aan de sociale kant van het werk (elkaar leren kennen en samenwerking bevorderen) en erg gericht zijn op snelle resultaten. Focus kan in dat geval erg helpen om de juiste prioriteit te leggen (eerst investeren in elkaar) waarna je elkaar even je onverdeelde aandacht geeft.
Op zo’n moment kan het talent Focus maken dat je je belangrijk voelt omdat je echt even alle aandacht krijgt. Dan ben je echt aanwezig bij de ander. En dat levert zoveel op…
Bij mij is de combinatie van Prestatiegerichtheid, Strategisch en Focus in staat om langdurig geconcentreerd te werken aan het realiseren van een doel en daarbij steeds bij te sturen als dat nodig is maar zonder een moment het resultaat uit het oog te verliezen. Een heerlijk talent dus. Als je het hebt, geniet ervan.
Hoe herken je het talent?
- Je houdt ervan zaken te ordenen in een bepaalde vaststaande precieze orde.
- Je ziet het als een noodzaak om schaarse productiemiddelen zo efficiënt mogelijk te ordenen en in te zetten. Iemand met Organisatievermogen houdt van het hier-en-nu flexibel jongleren met productiemiddelen.
- Discipline vindt dat juist lastig want waarom heb je anders een plan gemaakt…?
- Discipline ziet het bos niet door de bomen die er voor staan (detail-orientatie);
Discipline houdt niet erg van veranderen en als er al iets veranderd moet worden, dan graag aan de hand van een goed plan (Veranderkleur: blauw).
Waar moet ik voor oppassen?
Het talent Discipline kan wel eens star of rigide overkomen. Het talent speelt wat minder empatisch en/of flexibel in op wat er gebeurt. Onverstoorbaar volgt het zijn eigen plan omdat dat de afspraak was en die afspraak is behoorlijk heilig voor Discipline.
Daarbij verspilt dit talent weinig energie of andere resources. Het is heel efficiënt. En voor wie zelf veel invloed- of relatiegerichte talenten heeft, is het heerlijk om samen te werken met iemand met een dominante Discipline die structuur voor je aanbrengt.
Het ontwikkelen van het talent Discipline
Samenwerken met iemand met dit talent is zeker prettig als het al wat meer gerijpt is. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat iemand niet werkt uit angst voor of weerstand tegen chaos. Maar uit plezier in het creëren van de nodige orde en structuur. En nog sterker is: een orde en structuur die gericht is om excellente resultaten mogelijk te maken.
Je kunt het talent ook overdrijven en in de valkuil terecht komen. De wereld van veldslagen in de tijd van Napoleon geeft voor mij dit vervreemdende beeld. Soldaten die elkaar in een oorlog waar chaos heerst, keurig rij na rij, afmaken. En de goede kant: discipline staat aan de basis van al die professionals die moeten kunnen functioneren in chaos, zoals medewerkers van de politie, brandweer en ambulancedienst.
Hoe herken je het talent?
- Je hebt heel veel geduld met mensen die nog niet zo goed zijn in een bepaalde vaardigheid of met bepaalde kennis;
- Waar anderen zich al gauw gefrustreerd zouden voelen over de vaak trage vooruitgang, geeft het jou juist energie;
- Als je ooit een kind hebt leren fietsen dan weet je direct of je dit talent bezit of niet;
- Je bent in staat om de kleinste vorderingen te signaleren om de leerling daar weer mee aan te moedigen. Een cheerleader…
Waar moet ik voor oppassen?
Het zien van potentieel in andere mensen is natuurlijk geweldig om te kunnen. En het helpen ontwikkelen daarvan is al even mooi. “Oppassen” lijkt dan ook een overdreven woord. Maar is het dat ook? Een van de lastige dingen bij het zien van potentieel in anderen is dat dit vaak grote gevolgen heeft. Het kind dat wordt bekrachtigd in het “goed zijn in iets”, wat het ook is, zal geneigd zijn dat gedrag te herhalen. Voor je het weet definieert het kind zich als een goede toneelspeler of sportman.
Heeft het kind eenmaal gekozen en helpt de leerkracht dit verder te ontwikkelen, dan is een proces in gang gezet dat lastig te stoppen is. Kan de leerkracht nog terug? Toegeven dat de ontwikkeling achterbleef. Dat zal dan toch voelen als falen. Dat hij of zij het gewoon verkeerd heeft ingeschat. Kortom: zelfreflectie en een behoorlijke integriteit zijn nodig. En ook dit talent moet worden geoefend en ontwikkeld in een veilige omgeving waarin fouten gemaakt kunnen worden tot het loepzuiver is. Geen gemakkelijke opgave in een wereld waarin ouders zich steeds meer als consument opstellen en kwaliteit eisen.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
De sleutel naar de ontwikkeling van iemands talent is niet zozeer de bijdrage die de Aanmoediger daarbij geeft. Hoe helpend die bijdrage ook mogen zijn, wat centraal staat bij de vraag of de ontwikkeling doorzet is het talent van degene die ontwikkeld wordt. Veel leerkrachten maar ook bijvoorbeeld beroepscoaches die zich dat nog niet realiseren, raken gefrustreerd als ze iemand met steeds meer inzet helpen die het toch niet echt heeft. Het ego moet eraan wennen dat de bijdrage nooit kan zijn dat een fantastische leraar iemand zonder talent ver kan brengen. Wie het talent echt centraal zet, dat talent eerst goed meet en dan pas aan de slag gaat om het te helpen ontwikkelen, komt veel verder. Zoals mijn vriendje Derk altijd zei: ”Je hebt het, of je hebt het niet”. Hij had deels gelijk. Aan niet-ontwikkeld talent heb je weinig.
Hoe herken je het talent?
- Hoe drukker het wordt, hoe fijner jij dat vindt want dan komt jouw kwaliteit goed naar voren: voortdurend aandacht geven aan het belangrijkste;
- Sommige mensen zijn voortdurend in hun hoofd bezig met gedachten over hun werk, over wat er volgende week moet gebeuren of juist wat er gisteren nou precies misging. Maar daar heb jij geen last van. Je bent hier-en-nu met jouw aandacht;
- Waar andere mensen voortdurend plannen maken, laat jij de dag (en soms zelfs grote delen van jouw leven) op je afkomen.
- Een carrièreplanning is aan jou niet besteed. You go with the flow…
Gallup leert zijn StrengthsFinder coaches om alle talenten te waarderen. Dat wil niet zeggen dat je eigen talenten nooit “botsen” met die van anderen. Mijn eigen Strategisch, Focus en Prestatiegerichtheid vinden iemand met een dominante (top 5) Aanpassingsvermogen soms weleens een beetje te relaxed. Een afspraak maken met zo iemand duurt vaak twee tot vijf keer langer dan normaal. Ik reageer zelf gemiddeld binnen twee uur op een e-mail. Zij beantwoorden hun e- en voicemail als ze eraan toekomen. Soms pas na een week. Daar staat echter veel tegenover. Ze kunnen van nature hun aandacht goed ergens op richten. Praat je met ze, dan zijn ze er ook echt. Daarnaast zijn ze echt goed in het omgaan of zelfs inspelen op veranderende omstandigheden. Early adapters die als eersten achter de leider aanlopen die een goed plan heeft. Als eerste omdat ze verandering verwelkomen in plaats van eerst reflexmatig weerstand te moeten bieden.
Waar moet ik voor oppassen?
De belangrijkste valkuil voor mensen met dit talent is dat ze vaak overkomen alsof het ze allemaal niet erg kan schelen. Je mist hun commitment en eigen ideeën over de toekomst. Voor opvoedende ouders is dit talent daardoor natuurlijk best lastig. Als mensen met Aanpassingsvermogen niet een beetje onder druk worden gezet om te reageren op iets dat nu meteen om een reactie vraagt, komt er soms niet veel uit. Positief is wel dat ze zich niet echt voorbereiden op de toekomst omdat ze het vertrouwen hebben dat ze in-het-nu best in staat zijn om te gaan met wat er ook op ze af komt. Ik ken veel managers met dit talent.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
De ruwe vorm van dit talent kan wel wat apathisch overkomen. Het maakt ze allemaal niet veel uit. Er is weinig initiatief of richting en zeker geen commitment aan een tevoren bepaald doel. In de volwassen vorm ben je een early adaptor. Iemand die heel goed met verandering kan omgaan en zelfs naar dynamiek verlangt. Hij of zij kan echt aanwezig zijn in zijn of haar eigen leven en bewust genieten van wat er in het nu gebeurt. Die heldere aanwezigheid is een prachtig element van dit bijzondere talent.
Hoe herken je het talent?
- Je kunt moeilijk lang stilzitten. Jouw pen tikt op het tafelblad, jouw schoen tapt meestal het ritme van een liedje..;
- Je bent goed in het zien van de eerste stap en het creëren van de situatie dat iedereen de urgentie voelt: “Let’s do it !”
- Je zet een idee of plan om in concrete actie (vaak door anderen). Je mobiliseert.
Als je dit talent hoog in jouw top 10 hebt staan, is het belangrijk een paar dingen te beseffen. Je bent iemand die goed urgentie kan aanbrengen. Je beïnvloedt de perceptie dat het nu echt tijd is om wat te gaan doen. Dat geeft veel energie. Let’s go and do it… Het beste plan is waardeloos zonder de eerste stap vooruit.
Daarbij: je bent zeker geen vergadertijger. Praten om het praten of samen nadenken om het nadenken is niks voor jou. Blijf weg van denktanks en brainstorm sessies. Want jij vraagt je steeds af: wat is de eerst(volgende) stap en hoe krijg ik mijn team mee?
Waar moet ik voor oppassen?
Niet iedereen vindt al die onrust in jou prettig. Een paar andere talenten zouden zich wat kunnen ergeren aan jouw aanpak. Behoedzaamheid vraagt zich bijvoorbeeld af of alle risico’s wel goed zijn overwogen en heeft net als Analytisch (veel) meer denktijd nodig.
Maar als (rechterhand van een) manager of projectleider kun jij de energie geven die mensen nodig hebben om daadwerkelijk tot actie over te gaan.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent
De ruwe vorm van dit talent kan als impulsief en dus ondoordacht overkomen. Of zelfs drammerig. Dat kan een weerstand oproepen bij medewerkers die uiteindelijk juist negatief uitpakt op het tempo. In de meer ontwikkelde versie is dit talent juist intuïtief. Het voelt aan wanneer het tijd is en kansrijk is om mensen mee te nemen.
Hoe herken je het talent?
- Je denkt regelmatig als iemand iets zegt: “Is dat wel zo?”
- Als iemand iets beweert, hou je ervan om een logische, objectieve, meetbare en precieze uitleg te krijgen. Je houdt niet van emotioneel geladen beweringen zonder onderbouwing met data en feiten;
- Jouw interesse ligt in de vraag: Wat is de oorzaak van wat er gebeurt?
Waar moet ik voor oppassen?
De manier waarop iemand met een dominante Analytisch denkt, is heel precies. Het gaat uit van feiten, cijfers, data enzovoorts. Het is het typische denktalent dat informatie in vakjes in het hoofd plaatst en bij het denken al deze vakjes afgaat om de relevante informatie terug te vinden. Daarmee is het een heel precieze en zorgvuldige manier van denken met vaak exact de juiste uitkomst. Het is daardoor ook een langzaam denktalent. Het heeft veel tijd nodig. Een andere bijzonderheid is dat het een on-emotioneel denktalent is. Niet iedereen kan daarmee omgaan. Zoals Spock in Star Trek altijd zegt: “There must be a logical explanation…”.
En ja, die logische verklaring zal er altijd wel zijn. Maar als het bijvoorbeeld gaat om menselijk gedrag, kun je die dan altijd vanuit de logica achterhalen? Wordt gedrag niet deels bestuurd door het onderbewustzijn, bloedsuikerspiegels en hormoonniveaus? Waar het talent Verbondenheid gelooft dat de waarheid soms niet zichtbaar is en spiritueel, ziet Analytisch alleen ruimte voor de meetbare en objectieve waarheid.
Gouden tip voor het ontwikkelen van het talent Analytisch
Durf tijd te nemen of te vragen voor het tijdsintensieve nadenken. Dat is voor het talent Analytisch erg belangrijk. Zonder tijd heb je weinig aan dit talent.
Analytisch zijn is, zoals elk talent overigens, een prachtig talent als je het juist inzet. Vragen stellen is een prima manier om meer te weten te komen. Maar al die vragen stellen kan in de relatie met anderen leiden tot de meer emotionele vraag: geloof je mij eigenlijk wel? En daar kan het talent Analytisch niet zoveel mee.
Teveel overdenken en te lang stilstaan is ook een risico. Soms is 80% bewijs misschien wel voldoende bewijs. Betekenisgeven aan de complexe realiteit is wat mensen met Analytisch moeten leren. Dat betekent soms accepteren dat slechts een deel van de werkelijkheid zinvol met de logica kan worden onderzocht en begrepen.
Hoe herken je het talent?
- Jij bent serieus en voorzichtig bij het nemen van besluiten. Vaak heb je daarvoor meer dan gemiddeld veel tijd en informatie nodig;
- Ook in het aangaan van nieuwe contacten ben je voorzichtig en op je hoede;
- Als jij bij een brainstormsessie zit, heb je de neiging om meteen inhoudelijk te reageren op de geroepen ideeën..;
- Door jouw aanwezigheid in besluitvormingsprocessen worden besluiten gemiddeld genomen wat beter geïnformeerd genomen. Jij gaat voor een goed doordachte aanpak.
Waar moet ik voor oppassen?
Het zogenaamde barrier label (hoe je iemand herkent die het talent overdrijft) voor dit talent is dat je besluiteloos of wankelmoedig bent. Je ziet (teveel) beren op de weg. Maar het is veel te kort door de bocht om daarmee het talent af te doen.
Het kwaliteit ervan zit hem erin dat wie met dit talent geboren is, uitstekend in staat is om risico’s waar te nemen. Net als iemand met Strategisch als talent, anticiperen zij erop dat een bepaald idee of plan dat je maakt, ook mis kan gaan. Ze nemen de tijd voordat ze zich uitspreken en laten zich meestal niet onder druk zetten om direct mee te gaan met de groep.
Ook al kost ze dat een beetje populariteit… Het MT wil dan al door. En jij zegt: laten we dit eens even goed doordenken. Ik heb nog niet voldoende beeld…”. Iemand met Actiegerichtheid in het gezelschap begint dan heel hard te zuchten;)) Herkenbaar?
Het ontwikkelen van het talent: behoedzaamheid
Ten eerste: nooit meer “Ja-maar” zeggen. Want dan zeg je eigenlijk Nee tegen het voorafgaande. Ja-en is al beter. En nog beter is: vragen stellen ter verduidelijking? Weten we dit al? Hebben we cijfers over dat?
Wat maakt dat je denkt dat daar vraag naar zal zijn? Kun je dat onderbouwen? Met die vragen neem je degene met het plan meer serieus. Zeggen dat je het plan rustig wilt doorlezen kan een goed alternatief zijn.
Wie dit talent nog niet erg heeft ontwikkeld is gevoeliger dan anderen voor alle mogelijke enge risico’s die nu eenmaal op deze planeet bestaan. In een meer volwassen vorm voorkom je en bescherm je tegen relevante risico’s die op jouw gezin, club of organisatie afkomen.
Als je goed in jouw vel zit, voorkom je daarmee veel ellende. Want al ver voor ellende zich voordoet, heb jij je al verzekerd, of tegenmaatregelen genomen ter preventie.
In een managementteam met veel mensen met Positivisme kun jij het verschil maken tussen goede en slechte beslissingen. Helaas is het imago van dit talent vrij slecht. Veel mensen met het talent Behoedzaamheid worden bestempeld als negatief. Dat is echt de grootst mogelijke onzin! Dat zijn ze juist niet. Het is de kunst ook niet zo over te komen.
Hoe herken je het talent?
- Je bent in staat om jouw boodschap helder over te brengen in een conversatie of tijdens een presentatie.
- Je denkt graag hardop na in het bijzijn van anderen.
- Mensen vragen je weleens of je ook “uit” kan want eenmaal aan de gang praat je soms maar door.
Waar moet ik voor oppassen?
Mensen met het talent Communicatie hebben de halve wereld. Het grootste verschil tussen ons, moderne mensen, en de aap-achtigen die ons duizenden jaren geleden voorgingen is ongetwijfeld dat we tegenwoordig beschikken over vele duizenden woorden in plaats van enkele kreten. Die woorden goed gebruiken, onderscheid je van anderen.
Een gouden tip voor het ontwikkelen van het talent Communicatie
Van mensen met dit talent wordt ook wel gezegd dat ze babbelkonten zijn. Less is more! Wie teveel woorden gebruikt, verliest aan kracht. Met dit talent moet je wat je beleeft vaak ook verbaal uiten.
Mensen met dit talent hebben een klankbord (publiek) nodig en wat ruimte om al pratende hun eigen mening op te maken. In dat opzicht is het talent verwant aan Positivisme (energie gevend), Strategisch (altijd de juiste woorden) en Ideeënvorming (creatief).
Hoe herken je het talent?
- Je meet jouw eigen ontwikkeling af aan die van anderen;
- Je hebt een duurzame relatie met ‘winnen’;
- Je hebt een energie, drive en doorzettingsvermogen die voor de een als inspirerend aanvoelt en voor andere mensen te ver gaat….
Competitie is een talent om anderen mee te beïnvloeden. Het komt het meest voor samen met Prestatiegerichtheid. Sommige mensen (die het in hun top hebben) kunnen er ongelooflijk veel energie en motivatie uit halen. Deze mensen hebben vaak een internal locus of control: ik ben in control over hoe mijn leven verloopt en niet de omstandigheden. Zij hebben mensen om zich heen nodig die ook streven naar winnen. Al was het maar om zich mee te vergelijken. Ze spreken vaak winnende taal en voelen zich het lekkerst in een omgeving waar alleen inzet niet genoeg is.
Waar moet ik voor oppassen?
In onze maatschappij gaat het vaak om “goed je best doen. Dat is wel genoeg”. Soms moet je je daarom weleens excuseren dat je zo gericht bent op winnen. Zeker in een teamsport waar jouw succes betekent dat iemand anders op de bank zit, blijft winnen niet zonder gevolgen… Mensen vinden je soms te gefocust, gefrustreerd of zelfs intimiderend. Je neemt het allemaal wat te serieus… Het is maar een spelletje…;)) Maar voor iemand met dit talent is dat geen acceptabele overtuiging!
Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?
In ruwe vorm is iemand met dit talent een slechte verliezer die bij verlies ontroostbaar is. In een ontwikkelde vorm is het iemand die inspireert door zijn of haar doorzettingsvermogen. Iemand die ook kan genieten van het winnen door anderen (als hij of zij zelf niet meespeelt;)