Focus

Iemand met veel van het talent Focus kiest een doel en houdt daar - al corrigerend - aan vast. Eerst prioriteit, dan actie.

Hoe herken je het talent?

  • Je hebt heldere verwachtingen over waar je naar op weg bent. In tegenstelling tot mensen die zich allerlei doelen stellen tegelijkertijd, geef jij er de voorkeur aan je bewust te beperken;
  • Net als bij het talent Prestatiegerichtheid, ga je door totdat het doel is bereikt. Juist ook als het tegenzit.
  • Vrij a la Covey begin je met het ‘einde in zicht’;
  • Als jij in een vergadering zit zonder agenda of duidelijk doel, raak je het spoor al snel bijster. Grote kans dat je na vijf minuten vraagt: “Wat is het doel van deze vergadering eigenlijk?”

Waar moet ik voor oppassen?

Focus… Een nadeel van Focus zou kunnen zijn dat je zo gericht bent op het doel dat je vergeet te genieten van het dromen over, plannen van of realiseren van dat doel. Zelf krijg ik wel eens de kritiek dat het mijn neiging is om te snel tot zaken te komen. Maar dat nadeel lijkt vrij onbeduidend naast de vele voordelen.

Als je binnenkort met een vliegtuig op vakantie gaat, hoop je dat de piloot van jouw toestel voldoende focus heeft; met name tijdens opstijgen en landen. Dat geldt net zo als je binnenkort een by-pass operatie moet ondergaan. Je wilt op zo’n moment de onverdeelde aandacht.

Als manager met Focus ben je in staat om de aandacht van jouw team voortdurend op de prioriteiten van dat moment te richten. Uit ervaring weet ik dat het ook een prettig talent kan zijn. Het brengt je zo nu en dan (als je iets doet wat je echt leuk vindt en waar je goed in bent) in een flow-achtige staat waarbij je de tijd vergeet. De tijd vergeten is een van de vijf aanwijzingen dat je werkt met jouw talent.

Het ontwikkelen van het talent: Focus

De concentratie op een doel kan mensen natuurlijk ook isoleren. Het maakt dat ik op zaterdagochtend als ik deze blogs schrijf, dus “even” niet beschikbaar ben voor mijn gezin. En dat is geen uitzondering. Onze klanten vragen momenteel de nodige nieuwe diensten op het gebied van talentmanagement wat ik samen met Ruud Haex ontwikkel (Ideeënvorming en Leergierigheid). Afhankelijk van de prioriteiten die je legt, combineer je Focus met andere talenten.

Wat ik vaak zie is dat projectleiders en teamleiders feitelijk vrij weinig tijd besteden aan de sociale kant van het werk (elkaar leren kennen en samenwerking bevorderen) en erg gericht zijn op snelle resultaten. Focus kan in dat geval erg helpen om de juiste prioriteit te leggen (eerst investeren in elkaar) waarna je elkaar even je onverdeelde aandacht geeft.

Op zo’n moment kan het talent Focus maken dat je je belangrijk voelt omdat je echt even alle aandacht krijgt. Dan ben je echt aanwezig bij de ander. En dat levert zoveel op…

Bij mij is de combinatie van Prestatiegerichtheid, Strategisch en Focus in staat om langdurig geconcentreerd te werken aan het realiseren van een doel en daarbij steeds bij te sturen als dat nodig is maar zonder een moment het resultaat uit het oog te verliezen. Een heerlijk talent dus. Als je het hebt, geniet ervan.