Hersteldrang

Mensen met een sterke aanwezigheid van het talent Hersteldrang (Restorative) zijn probleemoplossers. Je ziet snel wat de oorzaak van het probleem is en lost het op.

Hoe herken je het talent?

  • Je doorziet snel waar een probleem zit en je wilt het fixen;
  • Je bent comfortabel met problemen… Waar anderen al snel overweldigd zouden raken en zouden afhaken, blijf jij kalm;
  • Wat jou energie geeft is de opluchting op het gezicht van een slachtoffer als jij binnenkomt en als je het gerepareerd hebt.

Waar moet ik voor oppassen?

Laten we beginnen met het goede nieuws. Als je een urgent probleem hebt van het kaliber dat een van de 112-hulpdiensten nodig is dan mag je hopen dat minimaal een van de inzittenden van de gele, witte respectievelijk rode auto Hersteldrang als talent heeft. Zij dealen immers graag met echte problemen.

Dat er wat bloed vloeit of wat pijn wordt geleden, daar zijn ze goed tegen bestand. Ook de verwarmingsman, de wegenwachter en de loodgieter hebben hopelijk dit talent.

Waar je voor moet oppassen is dat dit talent nog wel eens verward wordt met “denkers in problemen” omdat ze beiden zo gefocust zijn op die problemen. Wie problemen niet oplost maar negeert kan rekenen op grote irritatie bij degene met Hersteldrang. Problemen moet je aanpakken en oplossen, is zijn overtuiging.

Ook voor zichzelf kunnen mensen met dit talent erg gericht zijn op die zaken die minder goed ontwikkeld zijn (zwaktes). Volgens StrengthsFinder coaches is dat niet zo’n goede strategie. Weten waar je goed in bent (talent) en dat gaan doen, levert veel meer op.

De logische, nuchtere en oplossingsgerichte manier van kijken naar problemen is prettig en kalmerend bij acute problemen. Maar het talent kan ook doorslaan in kortzichtigheid. Denk aan de huisarts met Hersteldrang die al snel tot pijnstilling overgaat (pijn als probleem is dan opgelost) maar niet snel op het idee komt om nader onderzoek te doen om achter de oorzaak van de pijn te komen. Zo kan deze huisarts ten onrechte de ‘pijn-als-signaal’ van een ernstige oorzaak negeren.

De coach met dit thema komt mogelijk wat minder warm en geïnteresseerd in haar klanten over (focust volledig op de instrumentele probleemoplossing). Daar waar het (acute) probleem is opgelost, is de oorzaak soms nog niet bekend, laat staan dat doelen al volledig zijn bereikt. Dat kan een valkuil zijn.

Het ontwikkelen van het talent: Hersteldrang

Wie dit talent volledig heeft ontwikkeld zal niet alleen problemen en oorzaken op een kilometer afstand herkennen, maar ook helpen om het probleem op te lossen.