Talentcoaching

Eén van de belangrijkste onderdelen van Bold Move management is talentcoaching. Want om écht het beste uit managers en medewerkers te halen, hebben we niet zo veel aan de competentiegerichte tools die in veel organisaties door de afdeling Human Resources worden gebruikt.

Kennis en ervaring zijn zeker belangrijk om functies te creëren of van elkaar te onderscheiden. Ze zijn echter veel minder effectief om meer uit medewerkers te halen. En ook niet om in een krappe arbeidsmarkt succesvol mee te werven. Veel zogenaamde ’talenttesten’ testen helemaal geen talent. Medewerkers hebben dan ook veel minder baat bij hun uitslag.

Medewerkers hebben sterke punten. Die talenten komen er lang niet altijd (spontaan) uit. Je moet daarvoor eerst iemands talenten objectief vaststellen. Bold Move doet dat met een assessment dat al meer dan 30 miljoen mensen wereldwijd gebruikten: het CliftonStrenghts™ assessment van Gallup. Een van de mooiste elementen van dit systeem is dat het volkomen oordeelloos is. Alle talenten kunnen bruikbaar zijn om allerlei resultaten mee te halen. Ze zijn erg goed onderzocht als manieren waarop mensen succesvol kunnen zijn. We plaatsen medewerkers nooit in hokjes. Mensen zijn niet geel, groen of oranje. Daarvoor zijn mensen te leuk en te complex! Sorry, ik kon geen tekst vinden bij .

Talent is grondstof voor duurzame prestaties

In allerlei beroepen is onderzoek gedaan naar talent. We weten van talent dat het de enige grondstof is voor duurzame topprestaties. Lang niet iedereen is zich bewust van zijn talenten en dat is nodig om er bewust kennis en ervaring aan toe te voegen. Pas dan wordt het kracht.  Iemand zonder talent kan met heel veel moeite iets redelijk goed leren doen. Probleem is dat “iets redelijk goed kunnen” in onze veeleisende economie niet interessant is. We zoeken immers naar onderscheidende hoge kwaliteiten. Die bereikt niemand zonder het bijbehorende talent.

Hoe beter je talenten kent en traint, hoe effectiever je wordt

Om een goede manager of bijvoorbeeld verkoper te worden, hoef je niet over specifieke talenten te beschikken. Maar hoe beter iemand zijn talenten kent en traint, hoe effectiever iemand zal worden.

Daarom leren managers die de training Talentversneller volgen eerst hun eigen talenten zeer goed kennen. Zo zien ze ook veel beter hoe ze zelf kijken, wat hun eigen voorkeuren zijn, hoe ze zaken aanpakken, waar ze energie van krijgen en waar ze misschien – bij gebrek aan bepaalde talenten – tekort schieten.

Als we dat laatste constateren, helpen we de manager niet om dat te trainen. Niemand hoeft (of kan) overal goed in zijn. Wij kijken naar wat van wereldklasse is. Zwaktes, daar managen we omheen. Zo kennen we managers die niet goed zijn in spreken voor groepen mensen. Dat is heel erg lastig voor ze. Maar training helpt vaak niet als het talent ontbreekt. Dan leren we ze gewoon om anderen het woord te laten voeren.

Als managers hun eigen talenten kennen, leren we ze al die talenten die ze niet zelf hebben (maar hun medewerkers wel), te waarderen. Want hoewel andermans talenten ons soms in eerste instantie als onbeduidend of zelfs irritant overkomen, zijn ze natuurlijk ook nuttig. Talenten zijn manieren om succesvol te zijn. Dat kan op veel verschillende manieren. Hoe meer verschillende talenten in je team zitten, hoe groter het potentieel van dat team.

Meer dan 30 miljoen mensen gingen je voor

Wereldwijd hebben meer dan 30 miljoen het CliftonStrengths™ assessment van Gallup voltooid en zicht gekregen op hun top 10 talenten die zij in huis hebben.

Na het benoemen van hun talenten zijn zij nu in staat deze optimaal te benutten en te trainen om doelen te kunnen realiseren die voorheen niet denkbaar waren. Wie zijn eigen talenten kent, wordt meteen 8% productiever. Wie er echt mee aan de slag gaat, heeft een zes keer grotere kans dan gemiddeld om engaged te zijn. Energie en plezier uit je talenten halen geeft het Bold Move leiderschapsprogramma zijn kracht en positieve vibe.

Wat houdt talentcoaching in?

  • Eerst via de CliftonStrengths assesment uitvinden waar jij van nature (erg) goed in bent;
  • Op basis van de uitslag bekijken hoe je dat kunt omzetten in meer productiviteit, plezier en succes;
  • Daarna uitvinden hoe jij jouw energie het best oplaadt;
  • Dan bespreken wat jij nodig hebt om jouw talenten in te zetten en verder te ontwikkelen;
  • Tot slot ontdekken wat jou nou écht gelukkig maakt in jouw werk;
  • En bespreken wat je wilt ontwikkelen om nieuwe doelen te bereiken.

Talentcoaching, ervaar het effect

Ben je klaar voor de vele voordelen die talentcoaching binnen jouw organisatie kan bieden? Bel (030) 227 33 85.