Discipline

Mensen met een sterke aanwezigheid van het talent Discipline houden van routine en structuur. Je creëert een duidelijke orde in jouw wereld.

Hoe herken je het talent?

  • Je houdt ervan zaken te ordenen in een bepaalde vaststaande precieze orde.
  • Je ziet het als een noodzaak om schaarse productiemiddelen zo efficiënt mogelijk te ordenen en in te zetten. Iemand met Organisatievermogen houdt van het hier-en-nu flexibel jongleren met productiemiddelen.
  • Discipline vindt dat juist lastig want waarom heb je anders een plan gemaakt…?
  • Discipline ziet het bos niet door de bomen die er voor staan (detail-orientatie);
    Discipline houdt niet erg van veranderen en als er al iets veranderd moet worden, dan graag aan de hand van een goed plan (Veranderkleur: blauw).

Waar moet ik voor oppassen?

Het talent Discipline kan wel eens star of rigide overkomen. Het talent speelt wat minder empatisch en/of flexibel in op wat er gebeurt. Onverstoorbaar volgt het zijn eigen plan omdat dat de afspraak was en die afspraak is behoorlijk heilig voor Discipline.

Daarbij verspilt dit talent weinig energie of andere resources. Het is heel efficiënt. En voor wie zelf veel invloed- of relatiegerichte talenten heeft, is het heerlijk om samen te werken met iemand met een dominante Discipline die structuur voor je aanbrengt.

Het ontwikkelen van het talent Discipline

Samenwerken met iemand met dit talent is zeker prettig als het al wat meer gerijpt is. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat iemand niet werkt uit angst voor of weerstand tegen chaos. Maar uit plezier in het creëren van de nodige orde en structuur. En nog sterker is: een orde en structuur die gericht is om excellente resultaten mogelijk te maken.

Je kunt het talent ook overdrijven en in de valkuil terecht komen. De wereld van veldslagen in de tijd van Napoleon geeft voor mij dit vervreemdende beeld. Soldaten die elkaar in een oorlog waar chaos heerst, keurig rij na rij, afmaken. En de goede kant: discipline staat aan de basis van al die professionals die moeten kunnen functioneren in chaos, zoals medewerkers van de politie, brandweer en ambulancedienst.