Organisatievermogen

Het talent Organisatievermogen (Arranger) organiseert. Dirigeert plannen en agenda’s. Blijft alles optimaliseren. Flexibel.

Hoe herken je het talent?

  • Je vindt het plezierig om (vaak veel tegelijk) te organiseren;
  • Daarbij zet je alle ‘benodigdheden’ maximaal productief in en je schroomt niet flexibel in te spelen op noodzakelijke aanpassingen en verbeteringen;
  • Veel onzekere onderdelen in een plan maken jou niet gek.

Iemand met Organisatievermogen coördineert goed en dat maakt bijvoorbeeld dat events en projecten goed worden doordacht en gepland. Organisatievermogen houdt vaak veel bordjes in de lucht. Liefde voor puzzelen is dit talent niet vreemd. Als mensen aan mij vragen welke talenten belangrijk zijn om goed te kunnen managen, dan is dit talent zeker een belangrijke. Anderzijds is het ook een vrij uitvoerend talent. Je hebt het in elk geval nodig om bijvoorbeeld efficiënt medewerkers in te plannen (voor zover een manager dat nog tot zijn of haar taken rekent). Het talent komt het meest voor samen met Verantwoordelijkheidsbesef. Daar waar Individualisering gaat over de juiste medewerker op de juiste functie, gaat Organisatievermogen over de juiste medewerker in de juiste rol.

Waar moet ik voor oppassen?

Iemand met Organisatievermogen is altijd druk en staat erom bekend een flexibele planner te zijn die ook op het laatste moment nog zaken verandert omdat dit efficiënter is. Maar efficiëntie is niet het enige belang in organisaties. Sommige collega’s houden erg van zekerheid en die worden dus gek van die telkens weer onnavolgbare planningen. Aanpassingsvermogen is ook zo flexibel maar daarbij vraag je je soms af of er nog wel wat gaat gebeuren. Die vraag heb je bij Organisatievermogen niet.

Het ontwikkelen van het talent Organisatievermogen

Organisatievermogen gaat wel eens te ver in de flexibiliteit van de coördinatie van werk. Zeker als hij werkt in een te voorspelbare omgeving, kan hij ertoe overgaan de dynamiek zelf te veroorzaken. Just for fun. Als hij of zij zich verveelt kan ie soms wat uitdagend zijn in het aankondigen van (weer) nieuwe plannen… Want als Organisatievermogen ergens niet van houdt is het van mensen die niet tegen noodzakelijke veranderingen kunnen. En die melden zich dan vanzelf tot groot plezier van iemand met Organisatievermogen. Maar als het talent een volwassen talent is geworden, zorgt het voor een ongelooflijke effectiviteit en efficiency.