Onpartijdigheid

Wie veel van het talent Onpartijdigheid (Consistency) heeft vindt dat je alle mensen gelijk hoort te behandelen. je maakt/handhaaft daar de regels voor.

Hoe herken je het talent?

  • Voorspelbaarheid in de cultuur (regels waaraan iedereen zich moet houden) maakt voor jou de wereld prettiger. Het voorkomt willekeur, teleurstelling en onrechtvaardigheid;
  • Net als het talent Harmonie streeft dit talent naar gemoedelijkheid in tegenstelling tot conflictueuze relaties;
  • Je bent over het algemeen meer bezig met het groepsbelang dan met het individuele belang van mensen;
  • Ook zware criminelen hebben volgens jou recht op een goede advocaat;
  • Je houdt ervan om taken op exact dezelfde manier te doen (repetitie / Standard operating procedures).

Onmiskenbaar is dit een talent en dus een manier om erg succesvol te kunnen zijn. Ik moet meteen denken aan mensen als Ghandi en Martin Luther King. Maar ik kies toch voor Mandela als voorbeeld van dit talent. Misschien vanwege de indrukwekkende film die ik over hem zag. Voor mijzelf is Onpartijdigheid geen top 10 talent en de onderliggende overtuiging hierbij kan ik dan ook maar moeilijk voelen. Als ik de schijnbare tegenstelling met het talent Individualisering bekijk (in het kort: eerlijk is om iedereen verschillend te behandelen omdat mensen verschillen) zie ik dat beiden geen talent van mij zijn maar dat die laatste veel beter bij mij past. Pas als ik me inleef in een grote organisatie van 150 jaar geleden waar de Kapitalisten en de opzichters haast ongelimiteerde macht en privileges hadden en de arbeiders werden uitgebuit ter meerdere eer en glorie van het Grootkapitaal, dan kan ik iets voelen bij dit talent. Wie The Christmas Carol van Charles Dickens ziet en geen hekel aan Scrooge heeft, deugt niet.

Waar moet je voor uitkijken met dit talent?

Wees bewust van hoe je naar mensen kijkt. Zijn ze slecht en moeten ze beteugeld worden met regels en gedegen controle daarop? Of deugen mensen als je ze vrijheid en verantwoordelijkheid meegeeft? Misschien is de ene overtuiging cynisch en de ander naïef. De wijsheid zal in het midden liggen. Regels geven helderheid, duidelijkheid, voorkomen willekeur, overspannen verwachtingen en dus teleurstelling. Niks op tegen! Maar als regels het vertrouwen, goede menselijke relaties en resultaten in de weg staan, wordt het tijd om in te grijpen. Regels zijn geen doel maar een middel. Wie daarin doorschiet, zet het talent niet productief in naar mijn mening.

Het ontwikkelen van het talent Onpartijdigheid

“Follows the spirit of the law”… Zo formuleerde mijn leermeester Curt Liesveld van Gallup het talent in een volwassen staat. Daar tegenover staat het naar de letter toepassen van de regels. Dan worden regels doelen op zichzelf en gaat het niet meer over de achterliggende waarden waar vanuit de regels ooit werden opgesteld.