Analytisch

Iemand met het talent Analytisch (Analytical) zoekt naar redenen en oorzaken. Je wil alle factoren van invloed doordenken.

Hoe herken je het talent?

  • Je denkt regelmatig als iemand iets zegt: “Is dat wel zo?”
  • Als iemand iets beweert, hou je ervan om een logische, objectieve, meetbare en precieze uitleg te krijgen. Je houdt niet van emotioneel geladen beweringen zonder onderbouwing met data en feiten;
  • Jouw interesse ligt in de vraag: Wat is de oorzaak van wat er gebeurt?

Waar moet ik voor oppassen?

De manier waarop iemand met een dominante Analytisch denkt, is heel precies. Het gaat uit van feiten, cijfers, data enzovoorts. Het is het typische denktalent dat informatie in vakjes in het hoofd plaatst en bij het denken al deze vakjes afgaat om de relevante informatie terug te vinden. Daarmee is het een heel precieze en zorgvuldige manier van denken met vaak exact de juiste uitkomst. Het is daardoor ook een langzaam denktalent. Het heeft veel tijd nodig. Een andere bijzonderheid is dat het een on-emotioneel denktalent is. Niet iedereen kan daarmee omgaan. Zoals Spock in Star Trek altijd zegt: “There must be a logical explanation…”.

En ja, die logische verklaring zal er altijd wel zijn. Maar als het bijvoorbeeld gaat om menselijk gedrag, kun je die dan altijd vanuit de logica achterhalen? Wordt gedrag niet deels bestuurd door het onderbewustzijn, bloedsuikerspiegels en hormoonniveaus? Waar het talent Verbondenheid gelooft dat de waarheid soms niet zichtbaar is en spiritueel, ziet Analytisch alleen ruimte voor de meetbare en objectieve waarheid.

Gouden tip voor het ontwikkelen van het talent Analytisch

Durf tijd te nemen of te vragen voor het tijdsintensieve nadenken. Dat is voor het talent Analytisch erg belangrijk. Zonder tijd heb je weinig aan dit talent.

Analytisch zijn is, zoals elk talent overigens, een prachtig talent als je het juist inzet. Vragen stellen is een prima manier om meer te weten te komen. Maar al die vragen stellen kan in de relatie met anderen leiden tot de meer emotionele vraag: geloof je mij eigenlijk wel? En daar kan het talent Analytisch niet zoveel mee.

Teveel overdenken en te lang stilstaan is ook een risico. Soms is 80% bewijs misschien wel voldoende bewijs. Betekenisgeven aan de complexe realiteit is wat mensen met Analytisch moeten leren. Dat betekent soms accepteren dat slechts een deel van de werkelijkheid zinvol met de logica kan worden onderzocht en begrepen.