Behoedzaamheid

Wie het talent Behoedzaamheid (Deliberative) bezit is serieus en voorzichtig bij het nemen van besluiten. Ziet vaak (alle) beren op de weg.

Hoe herken je het talent?

  • Jij bent serieus en voorzichtig bij het nemen van besluiten. Vaak heb je daarvoor meer dan gemiddeld veel tijd en informatie nodig;
  • Ook in het aangaan van nieuwe contacten ben je voorzichtig en op je hoede;
  • Als jij bij een brainstormsessie zit, heb je de neiging om meteen inhoudelijk te reageren op de geroepen ideeën..;
  • Door jouw aanwezigheid in besluitvormingsprocessen worden besluiten gemiddeld genomen wat beter geïnformeerd genomen. Jij gaat voor een goed doordachte aanpak.

Waar moet ik voor oppassen?

Het zogenaamde barrier label (hoe je iemand herkent die het talent overdrijft) voor dit talent is dat je besluiteloos of wankelmoedig bent. Je ziet (teveel) beren op de weg. Maar het is veel te kort door de bocht om daarmee het talent af te doen.

Het kwaliteit ervan zit hem erin dat wie met dit talent geboren is, uitstekend in staat is om risico’s waar te nemen. Net als iemand met Strategisch als talent, anticiperen zij erop dat een bepaald idee of plan dat je maakt, ook mis kan gaan. Ze nemen de tijd voordat ze zich uitspreken en laten zich meestal niet onder druk zetten om direct mee te gaan met de groep.

Ook al kost ze dat een beetje populariteit… Het MT wil dan al door. En jij zegt: laten we dit eens even goed doordenken. Ik heb nog niet voldoende beeld…”. Iemand met Actiegerichtheid in het gezelschap begint dan heel hard te zuchten;)) Herkenbaar?

Het ontwikkelen van het talent: behoedzaamheid

Ten eerste: nooit meer “Ja-maar” zeggen. Want dan zeg je eigenlijk Nee tegen het voorafgaande. Ja-en is al beter. En nog beter is: vragen stellen ter verduidelijking? Weten we dit al? Hebben we cijfers over dat?

Wat maakt dat je denkt dat daar vraag naar zal zijn? Kun je dat onderbouwen? Met die vragen neem je degene met het plan meer serieus. Zeggen dat je het plan rustig wilt doorlezen kan een goed alternatief zijn.

Wie dit talent nog niet erg heeft ontwikkeld is gevoeliger dan anderen voor alle mogelijke enge risico’s die nu eenmaal op deze planeet bestaan. In een meer volwassen vorm voorkom je en bescherm je tegen relevante risico’s die op jouw gezin, club of organisatie afkomen.

Als je goed in jouw vel zit, voorkom je daarmee veel ellende. Want al ver voor ellende zich voordoet, heb jij je al verzekerd, of tegenmaatregelen genomen ter preventie.

In een managementteam met veel mensen met Positivisme kun jij het verschil maken tussen goede en slechte beslissingen. Helaas is het imago van dit talent vrij slecht. Veel mensen met het talent Behoedzaamheid worden bestempeld als negatief. Dat is echt de grootst mogelijke onzin! Dat zijn ze juist niet. Het is de kunst ook niet zo over te komen.