Positivisme

Iemand met het talent Positivisme (Positivity) sterk aanwezig is besmettelijk enthousiast en vrolijk. Neemt anderen mee in de opwinding over plannen.

Hoe herken je het talent?

  • Je bent iemand waar mensen (en dieren) zich van nature toe aangetrokken voelen omdat ze zich bij jou beter voelen;
  • Je geniet met volle teugen van het leven en dat straal je ook uit met je humor, plezier en positieve kijk op mensen en plannen etc.
  • De Mattheus Passion kun je niet langer dan 10 seconden aanhoren.

Net als Strategisch klinkt Positivisme goed als naam van een talent. Het tegenovergestelde talent “Negativisme” bestaat dan ook niet. Niemand wil dat hebben want het leidt waarschijnlijk niet tot veel  succes.

Waar moet ik voor oppassen?

Ten eerste helpt het mensen met dit talent om niet in een strak keurslijf te gaan werken. Ze hebben het nodig om hun emoties (positief en negatief) volledig te ervaren. Meestal de lach maar soms ook de traan. Als je dit talent hebt, ben je erg gevoelig voor sfeer. Je brengt die positieve sfeer rondom bijvoorbeeld plannen die je hebt of bijvoorbeeld producten die je aanbiedt. Managers met dit talent moeten uitkijken dat ze er niet van verdacht worden de zaak alleen van de positieve kant te bekijken of alleen relaties aan te gaan met jaknikkers in het team. Klassiek is de narcistische CEO met de geweldig reputatie die na een dramatische winstdaling wordt afgezet. Hij (meestal een man) blijkt dan een hofhouding om zich heen te hebben verzameld van mensen die weinig toevoegden dan bijval en applaus…

Een gouden tip voor het ontwikkelen van het talent Positivisme

Dit talent in overdreven vorm maakt dat je als een soort naïeve of dramatische clown gaat functioneren. Je wordt dan in meer serieuze, zware organisaties steeds minder serieus genomen. Daarnaast: mensen die dit talent hebben verspillen hun energie liever niet aan mensen die wat zwaarder op de hand voelen.

Van nature gaan ze die mensen uit de weg. Toch zijn die mensen vaak hartstikke belangrijk voor ze om een plan ook vanuit een ander gezichtspunt te benaderen en daarmee te verbeteren. Degene die Positivisme op een volwassen niveau hanteert loopt niet met een boog om ‘unhappy’ mensen heen maar benadert ze juist en vrolijkt ze op.