Actiegericht

Wie het talent Actiegericht (Activator) heeft, maakt dat het gebeurt. Je zet gedachten om in actie. Bent een snelle beslisser. Ongeduldig.

Hoe herken je het talent?

  • Je kunt moeilijk lang stilzitten. Jouw pen tikt op het tafelblad, jouw schoen tapt meestal het ritme van een liedje..;
  • Je bent goed in het zien van de eerste stap en het creëren van de situatie dat iedereen de urgentie voelt: “Let’s do it !”
  • Je zet een idee of plan om in concrete actie (vaak door anderen). Je mobiliseert.

Als je dit talent hoog in jouw top 10 hebt staan, is het belangrijk een paar dingen te beseffen. Je bent iemand die goed urgentie kan aanbrengen. Je beïnvloedt de perceptie dat het nu echt tijd is om wat te gaan doen. Dat geeft veel energie. Let’s go and do it… Het beste plan is waardeloos zonder de eerste stap vooruit.

Daarbij: je bent zeker geen vergadertijger. Praten om het praten of samen nadenken om het nadenken is niks voor jou. Blijf weg van denktanks en brainstorm sessies. Want jij vraagt je steeds af: wat is de eerst(volgende) stap en hoe krijg ik mijn team mee?

Waar moet ik voor oppassen?

Niet iedereen vindt al die onrust in jou prettig. Een paar andere talenten zouden zich wat kunnen ergeren aan jouw aanpak. Behoedzaamheid vraagt zich bijvoorbeeld af of alle risico’s wel goed zijn overwogen en heeft net als Analytisch (veel) meer denktijd nodig.

Maar als (rechterhand van een) manager of projectleider kun jij de energie geven die mensen nodig hebben om daadwerkelijk tot actie over te gaan.

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent

De ruwe vorm van dit talent kan als impulsief en dus ondoordacht overkomen. Of zelfs drammerig. Dat kan een weerstand oproepen bij medewerkers die uiteindelijk juist negatief uitpakt op het tempo. In de meer ontwikkelde versie is dit talent juist intuïtief. Het voelt aan wanneer het tijd is en kansrijk is om mensen mee te nemen.