Aanpassingsvermogen

Wie veel van het talent Aanpassingsvermogen (Adaptability) heeft gaat graag met de stroom mee. Hier-en-nu. Neemt het zoals het komt. Is flexibel.

Hoe herken je het talent?

  • Hoe drukker het wordt, hoe fijner jij dat vindt want dan komt jouw kwaliteit goed naar voren: voortdurend aandacht geven aan het belangrijkste;
  • Sommige mensen zijn voortdurend in hun hoofd bezig met gedachten over hun werk, over wat er volgende week moet gebeuren of juist wat er gisteren nou precies misging. Maar daar heb jij geen last van. Je bent hier-en-nu met jouw aandacht;
  • Waar andere mensen voortdurend plannen maken, laat jij de dag (en soms zelfs grote delen van jouw leven) op je afkomen.
  • Een carrièreplanning is aan jou niet besteed. You go with the flow…

Gallup leert zijn StrengthsFinder coaches om alle talenten te waarderen. Dat wil niet zeggen dat je eigen talenten nooit “botsen” met die van anderen. Mijn eigen Strategisch, Focus en Prestatiegerichtheid vinden iemand met een dominante (top 5) Aanpassingsvermogen soms weleens een beetje te relaxed. Een afspraak maken met zo iemand duurt vaak twee tot vijf keer langer dan normaal. Ik reageer zelf gemiddeld binnen twee uur op een e-mail. Zij beantwoorden hun e- en voicemail als ze eraan toekomen. Soms pas na een week. Daar staat echter veel tegenover. Ze kunnen van nature hun aandacht goed ergens op richten. Praat je met ze, dan zijn ze er ook echt. Daarnaast zijn ze echt goed in het omgaan of zelfs inspelen op veranderende omstandigheden. Early adapters die als eersten achter de leider aanlopen die een goed plan heeft. Als eerste omdat ze verandering verwelkomen in plaats van eerst reflexmatig weerstand te moeten bieden.

Waar moet ik voor oppassen?

De belangrijkste valkuil voor mensen met dit talent is dat ze vaak overkomen alsof het ze allemaal niet erg kan schelen. Je mist hun commitment en eigen ideeën over de toekomst. Voor opvoedende ouders is dit talent daardoor natuurlijk best lastig. Als mensen met Aanpassingsvermogen niet een beetje onder druk worden gezet om te reageren op iets dat nu meteen om een reactie vraagt, komt er soms niet veel uit. Positief is wel dat ze zich niet echt voorbereiden op de toekomst omdat ze het vertrouwen hebben dat ze in-het-nu best in staat zijn om te gaan met wat er ook op ze af komt. Ik ken veel managers met dit talent.

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?

De ruwe vorm van dit talent kan wel wat apathisch overkomen. Het maakt ze allemaal niet veel uit. Er is weinig initiatief of richting en zeker geen commitment aan een tevoren bepaald doel. In de volwassen vorm ben je een early adaptor. Iemand die heel goed met verandering kan omgaan en zelfs naar dynamiek verlangt. Hij of zij kan echt aanwezig zijn in zijn of haar eigen leven en bewust genieten van wat er in het nu gebeurt. Die heldere aanwezigheid is een prachtig element van dit bijzondere talent.