Kenmerkend voor iemand met het talent Intellect (Intellection) is de intellectuele activiteit. Introspectief. Je houdt van discussies.

Hoe herken je het talent?

  • Je hebt er echt moeite mee als mensen zonder goed nadenken zo maar wat doen… ;
  • Je hebt dagelijks of in elk geval wekelijks tijd nodig om in je eentje diep na te denken (introspectie) of juist niet zo na te denken (te mediteren);
  • Grappig aan dit talent is dat iemand met een dominante Intellection vaak weinig op heeft met de actie. Denken is voor hen hetzelfde als doen. Als ze het bedacht hebben, is het ook al gebeurd in hun ogen.

Het is natuurlijk niet gezegd dat mensen met Intellection ook altijd de mensen zijn met de hoogste IQ’s maar als ze die hoge IQ erbij hebben, dan is dat wel een hele krachtige combinatie. Dit zijn belezen mensen. De kans is groot dat ze studeerden. Dit zijn mensen voor wie “weten” heel belangrijk is. En niet alleen het weten van feiten (kennis) maar ook het begrijpen en doorzien. De theoretische kant is wat hen interesseert. Dit zijn in principe wetenschappers en academici.

Waar moet ik voor oppassen?

Intellection kan zich onderscheiden van anderen en heeft die neiging ook wel een beetje. Door zich te isoleren van hun gezelschap bijvoorbeeld. Ze lezen veel liever een goed boek dan dat ze in slecht (niet interessant) gezelschap zitten te converseren over niks bijzonders. Zien ze echter de kans onder gelijkgestemden te komen en gesprekken te voeren op een goed niveau, dan zijn ze vaak uitzonderlijk goed in staat om je mee te nemen in hun diepe gedachten.

Neem als voorbeeld professor Robbert Dijkgraaf, de voormalige president van de Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW) die in de ‘Wereld Draait Door University’ diverse thema’s (Astrologie en de Microkosmos) op een geweldige heldere wijze verwoordde. In die thema’s zie je dus ook prachtig die enorme intellectuele spankracht van het allergrootste naar het allerkleinste.

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?

In de ruwe versie van het talent houdt de behoefte aan introspectie nogal eens in dat er verder weinig interactie plaatsvindt. Wij mensen zijn in principe sociale dieren en het langdurig niet interacteren met andere mensen is niet echt goed voor ons. In de meer volwassen vorm is die introspectie vooral een voorbereiding voor de sociale interactie voor een goed en diep gesprek.

De behoefte aan introspectie is wat veel jonge ouders in deze tijd echt negeren. Juist met een druk gezin en een baan is het vinden van tijd voor jezelf echt heel belangrijk. Je kunt niet goed zonder die tijd en mijn advies is dagelijks tijd te nemen. En om de kwaliteit van die tijd snel te verhogen door bijvoorbeeld mantrameditatie te leren. Zo kun je in een paar minuten per dag toch even helemaal “terugkomen bij jezelf”.