iemand met het talent Input hongert naar kennis. Verzamelt en slaat allerlei soorten informatie (vormen) op.

Hoe herken je het talent?

  • Je verzamelt iets. Het heeft vaak met praktische informatie te maken en daar zijn vele vormen van. Waarschijnlijk verzamel je informatie met het idee dat je er iemand ooit nog wel eens mee van dienst kunt zijn. Delen is voor jou een tweede natuur.
  • Je hebt een geweldig geheugen voor feiten die je echt interesseren;
  • Je houdt ervan jouw vakantie te benutten om veel meer (en diep) te weten te komen over waar je bent. Je bent nieuwsgierig en stelt goede vragen.

Waar moet ik voor oppassen?

In een heel ver doorgeslagen vorm van Input, als het talent is omgeslagen in een valkuil, gaat het op hoarding lijken. Dat woon je letterlijk onder en tussen de stapels van wat je verzamelt. Maar dat zijn extreme uitzonderingen. De meeste mensen met Input ken ik als vriendelijk en behulpzaam, graag bereid je te helpen met het vinden van de informatie die je zoekt. Soms zelfs als je zelf nog niet beseft dat je iets zoekt. Academici kunnen het talent Input goed waarderen. Het is een snel denktalent. Die snelheid wordt anderzijds wel weer beperkt door alle tijd die je op internet of elders doorbrengt in je zoektocht naar bruikbare informatie en tools.

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?

Wie Input als dominant talent heeft kan de indruk wekken weinig Focus in zijn leven te hebben. Enorme hoeveelheden vrije tijd maar ook werktijd worden besteed aan het zoeken naar steeds meer informatie. Het vinden van die informatie levert waarschijnlijk een klein beetje Dopamine op in de hersenen; het geeft een fijn gevoel. Maar wat is nu de waarde ervan? Zelf ken ik de neiging om veel informatie die te maken heeft met echte talenten, ’employee engagement’ en leiderschap te verzamelen. Hele dikke mappen vol heb ik. Het aantreffen van die informatie op vooral Twitter en Linkedin is voor mij een feest. Ik moet het dan ook veiligstellen door de link op te slaan en later door het artikel te printen.

Meer nu heel eerlijk… Ik heb periodes gehad dat ik alle belangrijke informatie uit die artikelen in een Excel opnam. Maar die werd zo vol… Als mijn eerste nieuwsgierigheid tegenwoordig is bevredigd door het vluchtig doorlezen, stop ik het vaak weg in een map. Wanneer komt er een mooi boek van? Wanneer volgt die verdiepende analyse? Aan den lijve voel ik dat mijn Input nog kan groeien qua effectiviteit. Misschien moet ik binnenkort mijn Learner talent aanzetten en de stap nemen om iemand in dienst te nemen die mij hierbij kan helpen…