Competitie

Het talent Competitie (Competition) meet succes af aan de prestaties van anderen. Wil de eerste zijn. Speelt en wint graag.

Hoe herken je het talent?

  • Je meet jouw eigen ontwikkeling af aan die van anderen;
  • Je hebt een duurzame relatie met ‘winnen’;
  • Je hebt een energie, drive en doorzettingsvermogen die voor de een als inspirerend aanvoelt en voor andere mensen te ver gaat….

Competitie is een talent om anderen mee te beïnvloeden. Het komt het meest voor samen met Prestatiegerichtheid. Sommige mensen (die het in hun top hebben) kunnen er ongelooflijk veel energie en motivatie uit halen. Deze mensen hebben vaak een internal locus of control: ik ben in control over hoe mijn leven verloopt en niet de omstandigheden. Zij hebben mensen om zich heen nodig die ook streven naar winnen. Al was het maar om zich mee te vergelijken. Ze spreken vaak winnende taal en voelen zich het lekkerst in een omgeving waar alleen inzet niet genoeg is.

Waar moet ik voor oppassen?

In onze maatschappij gaat het vaak om “goed je best doen. Dat is wel genoeg”. Soms moet je je daarom weleens excuseren dat je zo gericht bent op winnen. Zeker in een teamsport waar jouw succes betekent dat iemand anders op de bank zit, blijft winnen niet zonder gevolgen… Mensen vinden je soms te gefocust, gefrustreerd of zelfs intimiderend. Je neemt het allemaal wat te serieus… Het is maar een spelletje…;)) Maar voor iemand met dit talent is dat geen acceptabele overtuiging!

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?

In ruwe vorm is iemand met dit talent een slechte verliezer die bij verlies ontroostbaar is. In een ontwikkelde vorm is het iemand die inspireert door zijn of haar doorzettingsvermogen. Iemand die ook kan genieten van het winnen door anderen (als hij of zij zelf niet meespeelt;)