Significantie

Iemand met veel van het talent significantie (Significance) wordt graag gezien als erg belangrijk. Is onafhankelijk. Zoekt erkenning.

Hoe herken je het talent?

  • Je hebt de ambitie om iets bijzonders en van van grote waarde neer te zetten;
  • Je houdt ervan om met mensen om te gaan die ook meer verantwoordelijkheid en invloed hebben dan gemiddeld (belangrijke mensen);
  • Je vind het prettig om in (het middelpunt van) de belangstelling te staan. Spots aan, camera loopt…. Actie!

Waar moet ik voor oppassen?

Het zogenaamde barrier label (hoe je iemand herkent die het talent overdrijft) voor dit talent is dat je wel veel aandacht nodig hebt. Iemand met een (onverwerkt) ego. Dat is dan ook de minder spirituele kant van het talent. De waardering van jouw team of van het algemene publiek, motiveert dit talent enorm. Bij anderen gaat het er vooral om dat ze een rol kunnen spelen waarin ze een belangrijke en een zichtbare bijdrage kunnen leveren. Dat helpt ze enorm om zichzelf te motiveren; net zoals een hardloper met Competitie zich extra motiveert door harder te willen gaan dan zijn tegenstander. In mijn werk speel ik inderdaad liever zichtbare rollen, zoals manager en coach. Dat is voor mij spannender. Ik stel – nog meer dan de gemiddelde medewerker – regelmatige feedback erg op prijs.

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent

De motivatie tot grootste prestaties is natuurlijk wat alle groten der aarde met elkaar gemeen hebben. Dit is niet het niveau van de mensen die al blij zijn als ze de dag weer hebben overleefd. Daarmee is dit talent bijzonder. Het rijkt hoog… De andere kant van de medaille is dat je wat gevoeliger bent voor applaus. Daarbij doet zich voor dat bij mij een verschil bestaat tussen wat ik vind en voel. Rationeel gezien vind ik dat een leider dienend hoort te zijn. Het is iemand die niet boven zijn team staat maar die zijn team ondersteunt en coacht. Maar de waarheid is dat het mij veel meer motiveert om wel zichtbaar te zijn en wat belangstelling te voelen voor wat ik doe en beteken. Misschien is dat ook wel de reden dat om dit talent te ontwikkelen, het helpt om uit te vinden welke zaak en/of welke boodschap je wilt dienen. Want pas als je dat gevonden hebt, kun je jouw stem en jouw gezicht geven aan dat doel en genieten van wat je daarvoor mag betekenen.