Sturingskracht

Iemand met veel van het talent Sturingskracht (Command) heeft charisma. Neemt in een crisis de controle over en besluit dan vaardig.

Hoe herken je het talent?

Een paar aanwijzingen dat jij dit talent hebt:

  • Als niemand de leiding heeft en passiviteit de boventoon voert in een groep, dan pak jij de leiding zelf.
  • Als kind al merkte je dat veel kinderen jou van nature volgden als je iets leuks ging doen.
  • Juist als het erop aankomt en veel mensen “wegduiken” sta jij op, neem je de noodzakelijke beslissingen en controleer jij de situatie.

Iemand met Sturingskracht past niet in het typisch Hollandse poldermodel. Met zijn of haar directheid en beslissingsvaardigheid (door Gallup prachtig aangeduid als ‘emotional clarity’) is er geen tijd voor al dat praten. In (zeer) uitdagende situaties en conflicten pak jij de leiding en wie jou duwt kan een stevige duw terugverwachten. Of het nou mentaal of fysiek is. Je voelt je het best op je gemak in de bestuurdersstoel van de auto. Want in die stoel kun je namelijk zelf bepalen waarheen en hoe hard.

Waar moet ik voor oppassen?

Wie Sturingskracht als talent heeft, heeft charisma. Het komt vaak voor samen met het talent Strategisch (denken in what-if? – scenario’s) en WOO (snel scannen wie al aan onze kant staan). Sturingskracht lijkt op het eerste gezicht erg op het talent Zelfverzekerdheid. Dat talent is echter meer op jezelf gericht. Je hebt dan een helder kompas om jouw eigen leven te sturen. Vergeleken daarbij is Sturingskracht echt een talent waarbij het overwicht wordt ingezet om anderen te beïnvloeden en dat gaat niet altijd zachtzinnig. Weerstand werkt als een rode lap op een stier. Als je dit talent overdrijft, handelt het als een overspannen dictator. En de behoefte aan dictators op wereldschaal is niet vreselijk hoog.

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?

Sturingskracht is een talent dat als je het inzet, niet verborgen blijft. De ruwe nog ongetrainde variant zet zonder aarzeling de spreekwoordelijke atoombom in, terwijl de meer volwassen vorm van Sturingskracht, liever een kleine lasergestuurde raket zeer gericht inzet. De machtsstrijd aangaan met degene die op dat moment de macht heeft, komt met name in de ruwe vorm regelmatig voor. Van reactief naar proactief en van gericht op het strelen van het eigen ego naar het nastreven van een gezamenlijk belang, zouden andere belangrijke ontwikkellijnen kunnen zijn.