Maximalisering

Het talent Maximalisering (Maximizer) zoekt de kracht van mensen. Wil mensen en groepen excellent maken.

Hoe herken je het talent?

  • Beginners trainen vind je teveel werk. Je mist daarvoor ook het geduld van de Developer. Ook ‘zesjes denken’ stoot jou af. Je hebt de neiging om overal een hoge meetlat voor aan te leggen. De meetlat gebruik je trouwens ook voor jou zelf;
  • Je let op sporen van talent en kracht in mensen en teams en wilt dat graag helpen stimuleren en ontwikkelen;
  • Je kiest ervoor je tijd door te brengen met mensen die jouw talenten kunnen zien en waarderen;
  •  “Good to great”, zou jouw devies kunnen zijn. Van iemand die goed presteert iemand maken die excellent presteert.

Waar moet ik voor oppassen?

Mensen met dit talent zijn over het algemeen behoorlijk ambitieus en veeleisend. Als ze aan een spel meedoen is dat in principe om te winnen. Zowel naar eigen als andermans prestaties wordt kritisch gekeken. Sommige ouders met dit talent zijn gemakkelijk te spotten rond het sportveld. Ze projecteren hun eigen vroegere wensen, verlangens en teleurstellingen enz. op hun kinderen die – in het veld, op het ijs of in het water – een sportprestatie leveren.

Zwakte is voor Maximisering lastig te hanteren. Ze houden er niet bepaald van en helpen degene die ze begeleiden om de mindere prestaties minder belangrijk te maken. De voetballer die niet met links kan schieten, moet op rechts worden opgesteld. Omgekeerd richten ze veel aandacht op het talent. Mensen met Maximalisering kunnen perfectionistisch zijn. Zo erg zelfs dat ze zichzelf in de weg zitten. Dan slapen ze slecht omdat ze onzeker worden van hun eigen vermogen om ‘excellent’ te presteren.

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?

Choose your battles! Investeer in die talenten die je écht tot kracht wilt ontwikkelen maar wees ook kritisch op het effect van die hoge lat op jouw leven. Het brengt je heel ver, maar kan je ook uitputten als je het niet onder controle hebt. Kies bewust voor een werkomgeving die kwaliteit belangrijk vindt. Alleen kwantiteit leveren is voor iemand met Maximalisering onaantrekkelijk.