Verantwoordelijkheidsbesef

Mensen met een sterke aanwezigheid van Verantwoordelijkheidsbesef (Responsibility) zijn doorpakkers. Voelen zich psychologisch eigenaar. Je stabiele waarden zijn eerlijkheid en loyaliteit.

Hoe herken je het talent?

  • Als jij iets (toe)zegt, dan doe je het ook;
  • In een team of werkgroep rekent men er vaak al automatisch op dat jij het gaat doen;
  • Je vindt stabiele waarden zoals eerlijkheid en loyaliteit belangrijk.

Je bent “betrouwbaar” als een rots in de branding. Als je dit talent hebt, doe je altijd wat je belooft. Zelf als je dat persoonlijk het nodige kost. Opdrachtgevers vinden dat natuurlijk prettig. Ze kunnen op jou rekenen.

Als het toch niet goed gaat, beschuldig jij anderen niet. Je neemt zelf je verantwoordelijkheid. Die eerlijkheid is ook weer een hele prettige eigenschap.

Waar moet je voor oppassen?

Je vindt het lastig om “nee” te zeggen want je streeft waardering na. In de praktijk betekent dat vaak dat mensen met dit talent een (te) druk en bezig leven hebben. Pas goed op voor structurele overbelasting. Raadpleeg dan tijdig een goede coach (afspraak).

Het ontwikkelen van het talent Verantwoordelijkheidsbesef

Als je eerlijk kijkt naar je eigen motivatie is het vaak zo dat je gemotiveerd wordt door een zekere druk van het moeten afkrijgen van je werk. Deadlines stimuleren jou.

Met dit talent stel je ook nog hoge eisen aan je werk. Het moet wel goed zijn. Al dat “moeten” wordt op den duur wat zwaar. Oefen met wat vaker “nee” zeggen tegen werk waar je minder goed in bent, waar je niks meer van leert en/of dat je veel energie kost. Neem alleen op je schouders wat je af kunt krijgen.