Harmonie

Het talent Harmonie (Harmony) zoekt consensus. Houdt niet van conflict, maar zoekt naar gemeenschappelijkheden.

Hoe herken je het talent?

  • Je houdt niet van conflicten. Die belemmeren namelijk de voortgang. Op een praktische en zakelijke wijze, zoek je naar de gedeelde belangen om verder te kunnen;
  • Meer dan andere mensen voel jij aan waar emoties zullen opkomen in een gesprek;
  • Je hebt moeite met mensen die met veel negatieve (onderlinge) emoties meedoen in een vergadering.

Harmonie is zo’n talent dat de nodige beeldvorming oproept bij mensen. Mensen met dit talent in hun top 5 zouden conflict vermijdend zijn of overdreven zachte eitjes die nergens tegenkunnen. Maar dat is niet wat we bedoelen met dit talent als het goed ingezet wordt.

Een paar aanwijzingen dat jij dit talent hebt:

Hun kracht is de rust die ze brengen. In hun bijzijn voelen anderen zich vaak ontspannen omdat mensen met Harmonie constructief zijn, emoties temperen en sturen op basis van redelijke argumenten en gedeelde belangen. Je kunt heel boos zijn op iemand met Harmonie maar als je ze dan ontmoet, smelt die emotie als sneeuw voor de zon. Ze zullen heel praktisch reageren op emotioneel geladen informatie en in no-time merk je dat je onbewust weer ja-knikt op hun redelijke argumenten en constructieve toon. Sommige mensen met Harmonie kunnen dat alleen al met hun aanwezigheid bereiken. Een mediator zal dit talent in elk geval heel goed kunnen gebruiken.

Sommige mensen die ik ken met dit talent hebben een vrij neutrale gelaatsuitdrukking. Hun gezicht blijft vaak (voor zover ik dat kan overzien) wat gelijkmatiger dan bij andere mensen; ze hebben soms een pokerface. Ik associeer Harmonie met woorden als: zakelijk, constructief, aards, onthecht, nuchter, redelijk… . Ze kunnen hun gelaat ook juist inzetten om te kalmeren en aan te spreken.  Denk maar aan het spreekwoordelijke gezicht van top voetbalscheidsrechter Pierluigi Collina.

Waar moet ik voor oppassen?

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Enerzijds is dit talent bij uitstek bruikbaar om teams goed te laten functioneren. Anderzijds hebben mensen met Harmonie moeite met heftige emoties en daarom ontlopen ze wel eens het risico’s op een conflict. Die tactiek kan een tijd lang best goed uitwerken. Maar je zou zo iemand kunnen verwijten zich als een struisvogel te gedragen die het hoofd liever in de grond stopt dan aan te gaan wat er voor ligt. De niet-geadresseerde emotie kan dan na verloop van tijd (te) hoog oplopen.

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?

Wie Harmonie in een ruwe, onontwikkelde vorm heeft, eist de vrede op. De meer volwassen vorm van Harmonie benadert alles op zijn eigen vredige wijze en gaat zo door het conflict heen. Het negeert de emoties niet, maar bespreekt en overwint het conflict zodat een veel duurzamere oplossing ontstaat.