Empathie

Iemand met het talent Empathie (Empathy) voelt de gevoelens van anderen aan door zich in diens situatie te verplaatsen.

Hoe herken je het talent?

  • Je bent sterk gericht (in-getuned) op de gevoelens van anderen;
  • Je kunt je goed inleven in situaties van andere mensen en hoe zij zich daarin voelen;
  • Zelf ben je ook een emotioneel persoon. Maar je staat daar vaak niet bij stil omdat je sterker op anderen bent gericht.

Wie dit talent niet heeft, moet even nadenken om zich bewust in te leven in de (situatie van) de ander. Dat hoeft iemand met Empathie niet. Dit doet dit automatisch c.q. intuïtief. Wat je daar aan hebt, noemen we ‘sociale intelligentie’: het vermogen om slim om te gaan met emoties van anderen. Dat is een geweldig voordeel in onze maatschappij. Die emoties spelen – veel meer dan we willen toegeven – een rol bij al onze beslissingen. Het talent komt het minst vaak samen met Significantie voor. Wie Significantie heeft, is juist meer gericht op zijn of haar eigen gevoel.

Waar moet ik voor oppassen?

Sommige mensen met het talent Empathie zijn niet goed bestand tegen het leed van anderen. Ze kunnen zich moeilijk afsluiten voor dat gevoel (bijvoorbeeld een verkoper aan de deur die ze niet willen afwijzen). Anderzijds zijn ze soms minder goed in staat hun eigen emoties te ervaren en te laten zien aan anderen. Daardoor vinden die anderen degene met Empathie soms wat moeilijk in te schatten.

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?

Wat mensen met Empathie nodig hebben, is hun eigen emoties kunnen uiten. Zowel de lach als de traan is OK. Alle emoties moeten inhouden, bijvoorbeeld omdat je leert dat jouw emoties niet netjes of gepast zijn, is een ramp voor de houders van dit talent. Wie het talent volledig heeft ontwikkeld kan huilen met wie huilt, en vieren met wie viert.