Strategisch

Het talent Strategisch (Strategic) ziet van elk scenario de relevante patronen en issues. Creëert snel een alternatief.

Hoe herken je het talent?

  • Je hebt altijd snel een paar scenario’s in je hoofd over hoe je verder komt met een project als het niet lukt op de huidige manier;
  • Sommige mensen repareren graag zaken zodat ze het weer doen; jij ziet zaken zoals ze zijn juist als iets om verder te verbeteren…;
  • Je denkt voortdurend: wat-als…?

Je hebt zoals Amerikanen het noemen: ‘creative anticipation’. Strategisch klinkt goed als naam van een talent. Laatst vroeg ik in een zaal wie dacht dit talent te hebben. Iedereen stak zijn hand op;))

Waar moet ik voor oppassen?

Het je moeten houden aan standaard procedures of afspraken die duidelijk niet werken, is voor mensen met Strategisch erg lastig zo niet onmogelijk. Maar niet iedereen kan jou volgen… Je hebt heel snel heel veel alternatieve opties doorgerekend in je hoofd… Mensen met de talenten Analytisch en Behoedzaamheid (langzamere denktalenten) hebben bijvoorbeeld meer tijd nodig. Heb daarnaast op zijn minst respect voor mensen die vinden dat je dingen moet doen “zoals we ze altijd doen”.

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?

Dat je zo goed bent in het afwegen van alle mogelijke opties betekent voor veel mensen met dit talent dat het even kan duren voordat ze actief worden en het ook gaan doen. Ze blijven soms wat lang afwegen wat de beste optie is. De volwassen vorm van Strategisch is: het vraagstuk van alle kanten bekijken, dan snel kiezen en dan écht aan de slag.