Talentenkaart

De 5 seconden regel om jouw dromen te realiseren

Waarom zie ik om mij heen zo veel mensen met veel talent, creativiteit, ervaring en ambities… die hun dromen niet realiseren?

Volgens Mel Robbins, auteur van de internationale bestseller “De 5 seconden regel”, is de kern dat we onze impuls om onze ideeën in daden om te zetten, maar zelden volgen.

Soms rij je naar je werk en opeens vraag je je af: ben ik hier al? Waar is mijn herinnering aan de afgelopen 30 minuten reistijd…? Het antwoord is: je zat in je hoofd. Op de Autopilot. Niet die van jouw Tesla waarschijnlijk, maar die in je eigen hoofd.

Alle patronen in je leven komen daar vandaan. Die Autopilot vindt het brein wel erg prettig. Zo prettig dat jouw andere hersenhelft een noodrem hanteert als je even uit het patroon dreigt te gaan.

Wel eens van de Comfortzone gehoord?

Dat is feitelijk wat Robbins heel gedetailleerd beschrijft. Al na 5 seconden komen de eerste beperkende gedachten op jouw eerste impuls. Robbins stelt dat als we onze ‘selftalk’ hardop zouden zeggen, we zouden worden opgesloten in een inrichting. We zouden met niemand willen omgaan die zo tegen ons praat.

Het is ochtend. De wekker gaat. De impuls is: wakker worden! Maar je drukt op de snooze-knop van de wekker en draait je nog eens om in het warme comfort van je bed. Waar vroeger onze ouders voor onze activatie zorgden, moeten we dat als volwassene zelf doen. Die snooze- knop – het idee dat je er nu even geen zin in hebt – gebruik je even later ook als je:

 • toch weer kiest voor het ontbijt met 800 calorieën (terwijl je wilt afvallen);
 • toch de auto in plaats van de fiets naar je werk neemt (terwijl je fitter wilt worden);
 • op het werk die vijf noodzakelijke telefoontjes moet doen en je iPhone net op dat moment tjilpt en de aandacht zich automatisch verplaatst naar LinkedIn om te kijken wat daar allemaal weer gebeurt…
 • ‘s avonds de stapel ongelezen interessante boeken laat staan voor de volgende Netflix serie…

Routine

Kortom: eigenlijk gebruiken we deze snooze-knop voor alles dat afwijkt van de routine die onze hersenen zo prettig vinden. Onze noodrem start ongeveer 5 seconden na een goed idee en brengt het gegarandeerd om zeep. Het wijkt namelijk af van onze routine en dat is onveilig.

Helaas zul je waarschijnlijk nooit zin krijgen om het warme bed wel te verlaten, wel licht te ontbijten, wel de fiets te nemen, wel die telefoontjes te doen en na het werk wel te gaan lezen. Zie hier het hamsterwiel van ons echte leven. Ik zou… maar ik doe het niet.

Volgens Robbins is door wetenschappers uitgerekend hoe groot of eigenlijk klein de kans is dat jij met jouw huidige DNA-patroon vandaag bestaat. Die kans zou 1: 400 miljard zijn. Een hele kleine kans. En je zou zomaar kunnen denken dat het dan niet voor niks is dat jij – als unieke expressie – hier bent.

In het denken over talent zit dit ook: de kans dat jij dezelfde top 5 Talenten hebt als ik, is 1 op33 miljoen. Mensen zijn uniek. Maar dat wil niet zeggen dat ze dus ook hun droom realiseren. Tussen droom en daad staan 5 seconden in de weg.

Het gaat (wel)

Dus als ze je vragen: “Hoe is het met je?” zeg je: “Het gaat (wel)…”. Ergens in het veilige niemandsland tussen: “Ik haat mijn leven” en ”Met mij gaat het fantastisch” ligt het gebied van “Het gaat..” of ‘fine’ in het Engels. Daar hoef je niks meer, want het gaat. Je kunt er ook nog eens lekker over klagen. Waarschijnlijk omdat jij er niks aan kunt doen.

En zo geven mensen het langzaam maar zeker op; ongerealiseerd idee na idee. Vaak projecteren ze hun dromen in de toekomst. Als de kinderen uit huis zijn, als ik financieel onafhankelijk ben of als we de loterij winnen, dan…

Soms krijgen mensen op termijn een harde ‘externe’ impuls van het leven. Die baan stopt, de relatie gaat uit of ze worden plotseling ernstig ziek. Dan is er vaak wél voldoende activatie-energie om allerlei patronen te veranderen.

Hoe wel?

Wat is er nodig om jouw dromen wel te realiseren? Bewustwording over dit subtiele fenomeen is waarschijnlijk een goede eerste stap. En het oefenen met het bewust inzetten van een beetje kracht (activatie-energie). Zodat je nog voordat op jouw horloge de 5e seconde tikt, je iets (fysiek) doet in de juiste richting. Want alleen zo krijgt jouw brein het sein dat het zinloos is om de impuls aan te vallen met beperkende gedachten. En dan kun je de actie bij het idee voegen die nodig is om verder te komen.

Talentinzet

Hoe kun je talenten hiervoor gebruiken? Pak jouw top 5 of 10 erbij en kijk eens naar de manier waarop jouw talenten je kunnen helpen om door die 5 seconden heen te breken en wat operationeels te doen. In mijn geval:

 1. Strategisch: ik ga vandaag mijn doel halen en als zich een obstakel voordoet, dan verander ik zo nodig de weg maar nooit het doel;
 2. Relatievorming: ik bel een goede vriend en vertel hem wat ik vandaag (anders) ga doen. Ik ga hem beloven dat ik hem app of ik het ook echt gedaan heb;
 3. Prestatiegerichtheid: ik zet door. Wat er ook gebeurt… Ik zorg dat ik mijn doel haal;
 4. Maximalisering: ik heb een duidelijk, ambitieus doel voor ogen als het gaat om het verbeteren van X (aspect in mijn leven). Kunnen voldoen aan die hoge ambitie geeft mij energie;
 5. Significantie: ik heb geen tijd voor de Autopilot. Mijn leven heeft niet ‘het gaat wel’ als motto. Ik wil opmerkelijke resultaten halen en het in actie kunnen omzetten van mijn eigen ideeën is daarbij wel de allereerste eis.

Een paar vragen aan jou:

 • Gaat het met jou ook “wel”?
 • Wat zou jij graag willen om jouw leven interessanter te maken?
 • Hoe kun jij de 5 secondenregel inzetten?
 • Met welk talent ga jij jezelf activeren?
Logo Bold Move

Wil jij een (nog) betere manager worden?

Ontvang gratis inspiratiemails met tips, achtergronden en kennis over talenten.

Geen spam. Beloofd.