Onbeleefd gedrag op de werkvloer is zeer schadelijk

Als je getuige bent van onbeleefd gedrag in je omgeving, veroorzaakt dat dat je gemiddeld 25% minder goede prestaties levert. Zijn de onbeleefdheden direct tegen jou zelf gericht, dan kost dat je gemiddeld 80% van de werktijd om bij te komen. Daarna werkt 66% van de slachtoffers minder hard en 12% zoekt zelfs een andere baan en vertrekt. Harde cijfers uit wetenschappelijk onderzoek van prof. dr. Christine Porath.

Twaalf miljoen

Christine Porath

Who do you want to be? Wie wil je zijn? Elke dag kun je kiezen – volgens Porath – of je mensen om je heen wilt liften door ze te respecteren, naar ze te luisteren en ze te waarderen. Of je kunt ze naar beneden halen door ze te beledigen, te negeren of buiten te sluiten. En het verschil is enorm in wat je daarmee bereikt. Met name ook omdat dit gedrag in hoge mate besmettelijk is.

Zelf zag ze haar vader na 10 jaar werken onder een onbeleefde baas in het ziekenhuis liggen met veel slangen en buisjes op zijn borst. Een gezonde atletische man lag door de stress gevloerd in zijn ziekenhuisbed.

Later maakte Porath hetzelfde mee in haar werk. Collega’s vroegen: “Ben jij een idioot dat je dat x niet kunt?” of “Als ik jouw mening wil horen, dan vraag ik die wel.”

Ze besloot onderzoek te gaan doen naar dit soort gedrag. Wat het oplevert voor degene die het doet en voor degene die het overkomt.

Porath deed allerlei onderzoeken. Ze bekeek bijvoorbeeld hoe testpersonen zouden reageren op de onbeleefdheid van een medewerker die een te laat gearriveerd groepslid de mantel uitveegde. Ze keek naar gedrag door managers, maar ook door mensen uit dezelfde groep (peers). Een slecht functionerende groep met een beledigende collega kost 25% prestaties en medewerkers verliezen er letterlijk hun brainpower door. Ze hebben 45% minder ideeën na zo’n incident.

Cisco berekende op basis van haar onderzoek dat onbeleefd gedrag en pesten hun bedrijf conservatief geschat 12 miljoen dollar kost per jaar.

Ze ging verder. Mensen moesten zinnen vormen uit losse woorden. De eerste testgroep kreeg neutrale woorden en in de tweede testgroep werden er 15 onbeleefde (rude) woorden tussen gestopt. Het effect was dat de tweede groep vijf keer meer informatie misten. Ze hadden meer tijd nodig om te beslissen en maakten ook nog eens meer fouten. Klaarblijkelijk doen deze woorden iets met ons.

Ze vertelt over een chirurg die tijdens een operatie erg slecht omgaat met het team; met name door tegen ze te schreeuwen. Na zo’n incident mist het hele team collectief een bepaalde dosering.  Even later overlijdt de patient op de operatietafel door een medische misser. De chirurg is na afloop ook nog boos op het team. Hoe hebben ze zo kunnen falen?, vraagt hij zich hardop af. Terwijl hij zelf met zijn gedrag waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak was.

Gerechtigheid

Maar er is gerechtigheid op de wereld. Wie anderen beleefd tegemoet treedt, wordt twee keer zo vaak gezien als een leider. Een echte leider combineert warmte, vriendelijkheid, slimheid en competentie. Als medewerkers iets willen van hun leider dan is het om met respect te worden behandeld. Dat is belangrijker dan waardering of bijvoorbeeld kansen op opleidingen. Wie zich gerespecteerd voelt, voelt zich onder andere: 56% gezonder, is 92% meer gefocust en 55% meer engaged.

Aanpakken

Op zichzelf zijn deze cijfers best logisch. Geen weldenkend mens zou ooit verwachten dat we harder en beter gaan werken door een manager die ons uitscheldt of door een collega die ons niet met respect behandelt. Maar wiens probleem is dit eigenlijk? Als iedereen in de organisatie direct of indirect lijdt aan dit gedrag, wie is er dan verantwoordelijk voor het aanpakken en beëindigen ervan?

Veel mensen in bedrijven zijn gericht erg op hun taak die ze moeten uitvoeren en daar is veel voor te zeggen. Maar deze relationele kant van het werk verdient volgens ons veel meer expliciete aandacht. Zogenaamd “zachte waarden” leiden aan de achterkant van menig bedrijf tot een enorm verlies aan plezier, productiviteit en power. En dat kunnen we nu met dank aan deze hoogleraar “hard” maken. Keihard.

Verlegenheid overwinnen met talenten

Heb je wel eens (flink) last van verlegenheid? Net op het verkeerde moment keren je gedachten zich naar binnen in plaats van naar buiten. Je voelt de druk stijgen. Er moet iets gebeuren tijdens de eerste 20 seconden van het sollicitatiegesprek bijvoorbeeld, maar je kunt het niet; niet nu… Dat is nou typisch zo’n moment om je talenten bewust in te zetten! Dat kun je prima leren, voorbereiden en oefenen… Als je tenminste jouw talenten kent.

Stel je hebt vandaag een sollicitatiegesprek of andere belangrijke ontmoeting en alleen al het lezen van bovenstaande zinnen geeft je een akelig gevoel van herkenning. Buikpijn misschien. Wat kun je dan met jouw CliftonStrengths resultaat om verlegenheid en daaruit voortvloeiende onzekerheid te overwinnen?

Heb je alleen een top 5 van jouw talenten? Investeer dan in een upgrade van jouw top 5 om de hele lijst van 34 talenten te kunnen zien. Daarmee kun je snel uitvinden welke talenten in jouw top 10 zitten. Sommige mensen hebben vooral Strategische en/of Executieve talenten in hun top 5. Dan helpt het om je top 10 te kennen want dan heb je mogelijk wat meer keuze.

Het probleem van verlegenheid

Wat gebeurt met veel mensen als ze stress ervaren? Automatisch grijpen ze naar de meest bekende paden (bundels van synapsen) in hun hersenen. Mensen die de neiging hebben om meteen naar de inhoud of taak te gaan, zitten dan even “vast in hun hoofd”. Ze missen door de opkomende stress de ruimte en creativiteit om met een gespreksopening te komen of de moed om de gesprekspartner even aan te kijken bij het geven van een hand. Ze vragen zich af: wat moet ik zeggen? En ze komen er even niet uit. In computertaal: Connection failed.

Oplossing

Zoek in jouw top 10 naar de talenten met een blauwe of oranje kleur. Deze relatie- en invloedgerichte talenten helpen je het best om sociaal te zijn. Vraag je af: hoe kan ik met mijn top 10 van talenten sociale contacten leggen? De meest geschikte talenten lijken: WOO (innemendheid), Zelfverzekerdheid en Communicatie. Ook handig kunnen zijn: Positivisme, Aanpassingsvermogen, Empathie, Saamhorigheid, Verbondenheid, Relatievorming of Aanmoediging. Hoewel genoemde talenten het best op andere mensen afstemmen, kun je waarschijnlijk – als je dat bewust oefent – elk talent hierbij inzetten.

Implementatie

Ga naar het Gallup Strengths Center en log in. Ben je jouw gegevens kwijt, vraag dan snel een nieuw password aan. Eenmaal ingelogd kom je bij jouw dashboard met jouw talenten op een rij. Achter elk talent staat een video over het talent en ook een PDF. Die PDF’s zijn geweldig. Als voorbeeld kies ik mijn Relatievorming talent (dat staat bij mij op #2). Alle daarin genoemde tactieken die passen bij Relatievorming, gebruik ik inderdaad dagelijks.

Dus voordat je de ontmoeting hebt, lees je nog even in de PDF. Je neemt je bewust voor om eerst de connectie te maken met jouw gesprekspartner. Je kunt dat doen door één of meerdere van de in de PDF genoemde tactieken:

  1. je goed informeren over de ander (via bijvoorbeeld LinkedIn). Met name relevant zijn natuurlijk de gemeenschappelijkheden zoals wederzijdse kennissen, lidmaatschappen, sporten, eigenschappen of ervaringen);
  2. nadenken over jouw top 10 thema’s en hoe die kunnen helpen om je snel vertrouwd te voelen en de relatie te leggen;
  3. je kwetsbaar opstellen en/of zelf vertrouwen geven.

Als je eenmaal bewust aan de slag gaat met deze thematiek, en je doet een paar succesvolle ervaringen op, zul je merken dat het vooral een vaardigheid betreft. Jouw talenten, welke je ook hebt, zijn aanwijzingen voor hoe jij dit varkentje het best kunt wassen.

Meer weten?

Wil je meer weten, laat het me weten. Ik reageer altijd op vragen. Voor mij is dat ook een geweldige manier om kennis te maken 😉

Heb jij hier zelf nooit last van? Deel dit blog dan gerust met iemand die hier mogelijk wel last van heeft. Want ik schat dat ongeveer de helft van alle mensen, met name introverte mensen, hier last van hebben.