Hoe talenten je helpen de beste versie van jezelf te worden

Stel je voor: je staat aan de startlijn van de race naar de beste versie van jezelf. Een spannende uitdaging, nietwaar? En ik weet het, soms lijkt het een marathon waar geen einde aan komt. Maar geloof me, het is de moeite waard om die finishlijn te halen. Ik heb de euforie en het succes al vaak mee mogen maken.

Sinds 2013 coach ik namelijk managers tijdens deze race. En dat doe ik vooral met de CliftonStrengths talenten van Gallup. Deze methode laat zien dat als jij jouw top 10 talenten kent, herkent en inzet, je zo’n 8% productiever kunt worden. En beter. En met meer energie!

En wat me elke keer ook opvalt: bijna iedereen die ik coach, herkent zichzelf onmiddellijk in zijn of haar unieke talentenmix. Hoe jammer is het dan dat veel mensen ondanks die kennis en de herkenning blijven steken op inzet. Waardoor het halen van de finish niet sneller gaat en uitstappen soms op de loer ligt.

Wat te doen met die talenten?

In mijn coaching is dit uiteraard onderwerp van gesprek. Iedereen wil weten wat ze moeten doen met die talenten. En ook of het met sommige talenten niet makkelijker is je doel te halen? En of het klopt dat als je op een belangrijk managementtalent zoals Individualisering laag scoort, het hartstikke moeilijk wordt.

Maar niets is minder waar.

Neem die hardloper aan de start van de race. Wie hoog scoort op Actiegerichtheid is blij met het startschot en vliegt uit het startvak. Maar iemand met Prestatiegerichtheid start misschien iets langzamer, maar gebruikt dit talent om door de kluwen medelopers naar voren te laveren. Een derde scoort hoog op Focus en is met ‘The Eye of The Tiger‘ uit Rocky op repeat haar persoonlijke record op de marathon aan het verbeteren. Het gaat niet om welke top 10 talenten je hebt, maar hoe je ze inzet. Het zijn jouw persoonlijke energieboosters en sleutels tot succes.

Nu is het voorbeeld treffend, maar toch merk ik bij veel managers dat de moed in hun schoenen zakt als ze zich afvragen wat ze nu echt met die talenten kunnen doen. Hier komt het pain-pleasure principe van Tony Robbins om de hoek kijken.

Problemen en verlangens marineren in ons onderbewustzijn

Robbins stelt dat we elke dag problemen en verlangens hebben die we niet aanpakken. Die we laten marineren in ons onderbewustzijn. Als iets of iemand ons aan die pijn of aan dat verlangen herinnert, is de kans groot dat hij of zij een snauw van ons krijgt. We willen ons liever niet bewust worden van die onbewuste pijn of het onvervulde verlangen.

We hebben allemaal dat soort uitdagingen en verlangens die we negeren en opkroppen in ons onderbewustzijn. Het kost energie om hier niet mee geconfronteerd te worden. En dat maakt ons moe.

Ondraaglijke pijn leidt tot verandering

Tony Robbins zegt ook dat verandering pas mogelijk is als de pijn van het niet veranderen ondraaglijk wordt. Stel je voor wat het kost om niet te veranderen – misschien wel een onvervuld leven. Maar stel je ook eens voor wat het plezier van verandering zou kunnen zijn! Denk aan Rocky die tegen alle verwachtingen in weer kampioen wordt.

Het fijne van het kennen en herkennen van je talenten is dat ze je helpen om zaken die je van nature goed doet (onbewust bekwaam) bewust te worden. Investeren in je talenten betekent dat je deze onderbewuste vaardigheden naar de oppervlakte trekt. Soms voelt het als huiswerk maken na een lange werkdag, maar wat als ik je vertel dat dit huiswerk de sleutel kan zijn tot een leven vol vervulling?

Om je bij ‘dat huiswerk’ te helpen heb ik voor mensen die hun talenten top 10 kennen, een concreet stappenplan gemaakt. Je kunt hiermee snel en concreet aan de slag met jouw talenten en ze aan het werk zetten om de eindstreep te halen. Het vergt in de eerste fase wel wat denkwerk over jezelf, maar zie dat als een investering. Met levenslang rendement!

Ik sta klaar om al jouw vragen te beantwoorden en samen die finishlijn te halen. Neem nu de eerste stap en vraag het stappenplan aan. Nee, niet wachten … doen!

Aanvragen stappenplan talenten
Logo Bold Move

Wil jij een (nog) betere manager worden?

Ontvang gratis inspiratiemails met tips, achtergronden en kennis over talenten.

Geen spam. Beloofd.