Hoe verbeter je een team?

12 vragen om alles uit je team te halen

In elke organisatie werken mensen samen. In een afdeling, aan een project, in een stuur- of werkgroep of welke naam zo’n team ook gebruikt. Een team kan goed geolied, effectief en efficiënt samenwerken. Maar dat is lang niet altijd het geval. En dat gaat zeker niet altijd vanzelf. Soms werken de mensen elkaar tegen. De manier van samenwerken kan leiden tot negatieve resultaten, gefrustreerde medewerkers en uiteindelijk ook tot teleurgestelde klanten die weglopen.

Maar hoe kom je tot verbetering? 

Bold Move gebruikt een unieke vragenlijst waarmee we in slechts 12 vragen kunnen meten hoe een team functioneert en presteert. Als zoveel mogelijk teamleden de vragenlijst invullen, kunnen we aan de hand van de uitslag in een twee uur durend gesprek bespreken wat goed gaat. En wat (nog) beter kan. 

Tijdens het teamgesprek bespreekt het team de uitkomst van de vragenlijsten en de achtergronden van de resultaten. Hoe komt het dat vaak niet duidelijk is wat er van je verwacht wordt? Wat ontbreekt er aan de tools en middelen waar je mee werkt? En hoe komt het dat in dit team veel collega’s aangeven dat ze hun talenten niet kwijt kunnen in hun werk?

Naast het bespreken van de resultaten maken de teamleden samen een plan om de resultaten en de cultuur te verbeteren. Op die manier neemt elk teamlid de verantwoordelijkheid voor zijn of haar eigen werkplezier.

25 procent betere resultaten

Uit onderzoek blijkt dat een team opgeteld zo’n 25 procent hogere en betere resultaten behaalt als het op deze manier aan de eigen cultuur werkt.

Bold Move adviseurs nemen vaak eenmalig de rol van voorzitter op zich tijdens deze gesprekken. Door het gesprek voor te bereiden en na te bespreken met de manager van het team, leert de manager deze tool zelfstandig te gebruiken voor de voortdurende verbetering van het team engagement en werkplezier.