Wij wensen je een Bold Move toe!

Natuurlijk stellen wij, coaches, trainers en organisatieadviseurs graag (open) vragen rond de kerstboom. Dat is ons vak. Hoe was 2018 voor jou? Als jouw antwoord op die vraag positief luidt dan feliciteren we je van harte!

Als je 2018 als een positief jaar hebt ervaren ben je waarschijnlijk in staat geweest om goed om te gaan met twee belangrijke trends die wij zien. Ten eerste zien we dat het engagement (bevlogenheid en betrokkenheid) op het werk en privé elkaar sterk kunnen beïnvloeden. Daarnaast zien we dat de economische groei  in veel organisaties wel zichtbaar wordt in zwarte cijfers maar vaak nog wat minder in het gevoel. We willen in deze BoldMoveBlog beide barrières voor je duiden, en sluiten natuurlijk positief af met een welgemeend advies. 

Vervreemding

DeAnna Murphy van People Acuity INC. stelt dat er wederzijds (negatief) verband bestaat tussen engement op het werk en privé. Daarbij kun je zeggen dat bedrijven extra hun best moeten doen voor meer engagement omdat privé voor veel mensen geen compensatie meer biedt. Veel mensen zijn thuis steeds meer aan het vervreemden van elkaar. Onderzoek zegt dat in de Verenigde Staten gemiddelde partners thuis nog 10 minuten met elkaar praten per dag. Is dat in Nederland heel erg anders? Steeds meer communicatie gaat per App. Kleine piepjes, korte boodschappen, een trilling, een andere kleurintensiteit en andere prikkels worden gebruikt om ons onderbewust te verleiden om nog meer tijd op het beeldscherm te zitten. Keken we vroeger tenminste nog samen TV, anno nu leven we steeds meer in een eigen cloud of bubble. Het aantal mensen dat (langdurig) ziek thuis zit, neemt niet af. Het aantal mensen dat pijnstillers, slaapmiddelen, alcohol of andere middelen nodig heeft om te kunnen overleven, neemt toe. We moeten zoveel. Succesvol zijn, leuke ouders zijn, welvarend zijn, er goed uitzien en fit zijn, vrienden hebben, ons ontwikkelen en above all: likes verzamelen van anderen. Velen denken dat hun waarde als mens afhankelijk is van prestaties of van succes. We mogen er alleen zijn in de Facebook-versie van onszelf die niet per se écht is. Onzin? Ja! Maar mede door alle 100-den uren reclame die we inmiddels zagen, zijn we erin gaan geloven.

Wie het privé niet leuk heeft, sleept dat deels mee naar het werk en omgekeerd, vertelde DeAnna.  Ondanks alle goede bedoelingen van veel werkgevers zoekt in de Verenigde Staten meer dan 50% van alle medewerkers naar een baan bij een ander bedrijf waarin ze wel hun kwaliteiten en talenten kwijt kunnen. Velen voelen zich onderbenut en niet gezien. Al dat verloop kost veel tijd en geld.

Crisis 

Dr. Bas Kodden van Nyenrode Business Universiteit schreef een prachtig artikel over wat de afgelopen jaren in veel bedrijven gebeurt. In eigen woorden: veel bestuurders van bedrijven zijn in de afgelopen jaren onder invloed van de crisis en steeds meer turbulentie, angstig geworden. Keken ze vroeger naar de jaarcijfers; nu willen investeerders tenminste per kwartaal maar eigenlijk per maand weten hoe het precies gaat. Als gevolg van die angst vragen managers steeds meer lijsten en cijfers van hun medewerkers.

Schijnzekerheid

Als gevolg van al die aandacht van managers voor kwantitatieve informatie en bureaucratie rondom mogelijke risico’s is er nog minder tijd en aandacht voor ontwikkeling van medewerkers. Die afgenomen aandacht van managers plus de enorme hoeveelheid extra bureaucratie levert (nog) minder engagement op bij de politie, in het onderwijs en in de zorg. Maar ook in het bedrijfsleven helpt dit natuurlijk niet. Minder engagement levert minder productiviteit op. En wat denk je dat het gevolg daarvan weer is? Precies: nog meer turbulentie en nog meer angst en zo sluit de inmiddels vicieuze cirkel.

Bold Moves

Deze cirkel kan alleen worden doorbroken door nieuw vertrouwen. Dat kan nooit gebaseerd zijn op feiten want die feiten zijn gecreëerd onder invloed van al die angst en dat gekrompen bewustzijn dus waarschijnlijk zijn die feiten helemaal niet zo positief. Er is dus een ander soort vertrouwen nodig: Bold Moves. Gedurfde stappen die je neemt omdat je graag zelf het heft (weer) in handen neemt. Stappen uit je comfortzone waar niks groeit.

Je kunt vertrouwen op goed leiderschap. En je kunt vertrouwen op goede managers die écht weten hoe ze meer uit teams en medewerkers moeten halen. Maar duurzaam vertrouwen is ten eerste zelfvertrouwen. Erop vertrouwen dat je er mag zijn op al je goede en op al je slechte momenten. Omdat je een uniek mens bent. Omdat je unieke kennis, vaardigheden en combinaties van talenten hebt.  Talenten die jou ten dienste staan en nooit stoppen met meer succes te negereren als je ze (bewust) traint. Door al dat succes wordt zelfvertrouwen zelfverzekerdheid. Je bent er zeker van! Jouw overtuigingen over jezelf worden positiever.

Naast die zelfverzekerdheid heb je een even grote mate van kwetsbaarheid nodig. Omdat teveel vertrouwen arrogant wordt en samenwerking juist in de weg kan staan. Wat van waarde heb je ooit gecreëerd in je eenje? En wat van waarde ontstaat door samen met vrienden of collega’s stappen in de goede richting te nemen?

Wij wensen je Bold Moves toe!

 

 

 

Interesse in een vrijblijvend gesprek?

Invalid Email
Invalid Number

Laat een reactie achter