Voel jij je moe of uitgeput?

Bedrijfsarts en hoogleraar prof. dr. Willem van Rhenen stelt in de NRC van 18 december jl: “Op het moment dat mijn telefoon leeg is, leg ik hem dan een week op de vensterbank of hang ik hem aan een oplader?”

Een prachtige metafoor waarin hij benadrukt dat uitgeput raken niet alleen een kwestie is van te hard werken of teveel stress. Het is vooral ook niet-opladen. Logische vraag van NRC is hoe je jezelf dan oplaadt. In zijn antwoordt benadrukt Van Rhenen dat in veel organisaties volstekt voorbij gegaan wordt aan waar hun medewerkers energie van krijgen. Zo moeten medewerkers in de zorg soms zo snel en efficiënt met hun tijd omgaan dat ze niet toekomen aan die echte aandacht voor de cliënt waar zij nou juist hun energie uit halen. Ook raadt Van Rhenen aan om uit te zoeken waar je het allemaal voor doet (purpose).

Managers trainen

Bold Move zal in haar programma voor managers diep ingaan op het onderwerp energie. Want hoe kun je nou van medewerkers verwachten dat ze langdurig op een hoog niveau samenwerken en presteren als ze geen benul hebben waar ze hun energie vandaan kunnen halen? Natuurlijk kan elke manager aan een medewerker vragen: waar krijg jij energie van? Maar heel veel mensen zijn zich hier (nog) nauwelijks van bewust. Elke Gallup certified strengthscoach kan op basis van iemands top 10 talenten aangeven waar iemand waarschijnlijk zijn of haar energie van krijgt. Bij elk talent van Gallup (CliftonStrengths) staat het ook letterlijk aangegeven (zie illustraties). En elke Bold Move manager zal straks in staat zijn om op basis van de talenten van medewerkers, het onderwerp ‘jezelf opladen’ te voorzien van praktische en heldere tips. Dat is niet alleen prettig voor die medewerkers maar zorgt ook dat zij minder (vaak) ziek worden of erger: een burn-out krijgen.

Jouw oplader

Wij wensen iedereen een hele fijne jaarwisseling en vakantiedagen toe. En wie tussen 2 en 8 januari 2019 denkt: ik heb écht helemaal geen energie (of zin) meer… Vraag je dan eens af wat jouw spreekwoordelijke oplader is. Wij helpen je graag verder in 2019!

 

Interesse in een vrijblijvend gesprek?

Invalid Email
Invalid Number

Laat een reactie achter