Cursisten in discussie

Ik zei tegen een potentiële cursist: “Jij kunt beter wat anders gaan doen dan people management.” Dit is hoe hij reageerde…

Op deze website staat een zelftest voor managers. Je kunt die test doen voor je plezier of om te zien of people management je past en of je Bold Move people manager wilt worden. Misschien heb je hem al gedaan, zo niet dan kan ik het zeker aanraden. 

Zelf houd ik enorm van dit soort zelftests. En omdat ik klanten wil vinden die een beetje bij mij passen, vind ik dit een leuke manier om met managers in contact te komen. 

Meestal bel ik degene die zo’n test heeft gedaan op om even verder te praten. Natuurlijk probeer ik zo iemand in mijn programma te krijgen. Maar vandaag zei ik tegen een manager die de test had gedaan en die ik al eerder had gecoacht:

“Hoe graag ik het zou willen, jij kunt beter iets anders gaan doen dan deze leergang.” 

Hij keek even raar op, maar was er uiteindelijke heel blij mee.  

 Ik kende zijn talenten top 10. Vijf invloed gerichte, drie drijvende en een paar strategische. Ik herinnerde me uit de eerdere gesprekken vooral zijn enorme drive. Als hockeyspeler en aanvoerder van zijn team. Hij kon daarover prachtig vertellen. Net als over zijn MBA dat hij op eigen initiatief had gevolgd bij een buitenlandse universiteit. En zijn eerste jaren bij een groot bedrijf in een high potentials klas…  

“Ik sta op een kruispunt”, vertelde hij. “Daarom heb ik jouw test gedaan. Ik kan nu kiezen of ik people management wil gaan doen of dat ik inga op een aanbod om salesmanager te worden.”      

In gedachten zag ik hem al in mijn volgende groep van managers zitten. Deze veelbelovende, leuke jonge vent. Met zijn Toekomstgerichtheid en Ideeënvorming zou het zeker geen saaie deelnemer worden. Met zijn drive zou hij tot het uiterste gaan om te leren hoe je voluit het engagement van je teamleden krijgt, net zoals hem dat al lukte op het hockeyveld. Het vooruitzicht stemde me blij. “Wat adviseer je me?”, vroeg hij en keek me veelbetekenend aan via het Zoomscherm. 

Ik keek nog eens goed naar zijn talenten…

Ik had natuurlijk kunnen zeggen dat kennis over en ervaring met peoplemanagement natuurlijk nooit verkeerd is. En dat ik de allerbeste cursus in people management bied. Maar ik antwoordde:

“Met jouw enorme gedrevenheid en liefde voor snelheid, creativiteit en innovatie kun je natuurlijk people manager worden. En je zult dat op de beste manier doen die je met jouw talenten kunt doen. Maar heel eerlijk, als ik kijk naar jouw talenten, naar wat jij leuk en belangrijk vindt, dan ga jij de leergang saai vinden.

De snelheid is hoog, maar voor jou te langzaam, daar hou je jouw aandacht niet bij. Jij bent beter als manager van inhoudelijke ontwikkelingen dan van mensen. Je zult het kunnen, maar het maakt je niet gelukkig.” 

Hij liet zich overtuigen. En vroeg of ik hem kon coachen op weg naar verder succes. Want niet welke talenten je hebt, maakt op de lange duur uit. Maar hoe goed je ze inzet bepaalt het succes. In leidinggeven, in sales, in wat dan ook. Deze leidinggevende wordt geen Bold Move manager. Maar ik voel me daar goed bij. Want zijn weg moet in zijn belang zijn en dat is me alles waard.

Ook ontdekken wat voor manager jij bent?

Doe de zelftest. Of maak een afspraak met me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *