Leergang Bold Move Manager: een unieke cursus management en leidinggeven

Voor meer werkplezier en betere resultaten

De leergang Bold Move manager is een complete cursus management en leidinggeven. Je leert je hoe je als manager veel meer uit jezelf, je medewerkers en je team kunt halen. Jij en je team bereiken meer werkplezier en veel betere prestaties.

De eerste lichting Bold Move Managers
De eerste lichting Bold Move Managers. Zij waardeerden de leergang met een 8.

De resultaten

Je leert jouw eigen talenten kennen en krijgt tools, theorie en vaardigheden om de talenten van jouw medewerkers te helpen ontwikkelen.

Je leert hoe je medewerkers steeds meer engaged (bevlogen en betrokken) krijgt.

En je leert hoe je samen tot steeds betere prestaties komt. Dit gebeurt niet door veel harder werken, maar door slimmer en meer vanuit intrinsieke motivatie en eigen kracht te werken.

Na de training kun je lid worden van de Bold Move Community. Hier blijf je leren en ervaringen delen met andere Bold Move Managers. Ook kun je een plek krijgen in het openbare Register van Excellente Peoplemanagers.

De eerste lichting Bold Move Managers waardeerden de training in 2020 met een 8.

Deelnemers aan het woord

Bold Move bij RTL-Z
Video afspelen

Hoe ziet de leergang Bold Move Management leidinggeven eruit?

Leerdoelen

Na de leergang heb je als manager het vermogen uit elk team (ook verwaarloosde teams!) binnen enige tijd de best mogelijke productiviteit en kwaliteit te halen. Dit betekent veel meer werkplezier en resultaat.

  • Specifieke persoonlijke leerdoelen;
  • Planmatig werken;
  • Jezelf veel beter leren kennen (energie, kwaliteit, maar ook de eigen zwaktes en valkuilen);
  • Anderen hun kwaliteiten veel scherper leren zien en benoemen (talent);
  • Coachen in plaats van aansturen en controleren; 
  • Precies voldoende (en vooral niet meer!) bijdragen om engagement te bereiken;
  • Met teams samenwerken aan voortdurende verbetering (verandermanagement light);
  • Organisatieadvies light (effectief werken met het prestatiecultuur assessment Q12 en met groepsdynamiek).
Talentengesprek

1. Theorie & coaching

Fase 1 is de intake. Hier gaan we uitgebreid in op wat jij wilt leren om een nog betere manager te worden. We bespreken de mate waarin je leiderschap voelt over jouw eigen werk. We kijken naar eventuele veel voorkomende vraagstukken of problemen en naar wat je wél zou willen. Daar maak je met onze hulp een SMART doelstelling van. En we vragen een beetje door bij de vraag of je zelf voldoende engaged bent voor dit traject? 

Na de intake krijg je de “need to know” theorie mee waarover een examen volgt voorafgaand aan de training (fase 5). Je krijg een toelichting op de vraag waarom Excellente Peoplemanagers nodig zijn (Why?). En letterlijk één A4-tje over de houding en het gedrag (What?) van zo’n Bold Move manager. 

2. Het Clifton Strengths Assessment

In de praktijk zullen we fase 1 vaak combineren met fase 2: het Clifton Strengths assessment en de bespreking daarvan (Talentgesprek) met een persoonlijke terugkoppeling door een (Bold Move) talentcoach. Daardoor leer je jezelf als mens en manager beter kennen waardoor je (vanuit een nieuwe bril) ook anderen veel beter gaat waarnemen. Je leert wat je goed kunt, waar je energie van krijgt en hoe je dat in praktijk kunt brengen. We helpen je ook de talenten niet alleen te kennen, maar ook te gaan beleven. 3. Wat wil je bereiken?

Oefening talentengesprek

In fase 3 kijken we naar wat je met jouw afdeling of team wilt bereiken. Want je kunt in onze ogen het beste leren als je niet alleen een eigen leerdoel hebt maar ook iets met jouw team wilt neerzetten. Het is handig dit met jouw team te bespreken zodat je voldoende draagvlak hebt. En met de directie waar je voor werkt en die waarschijnlijk de rekening betaalt. 

4. Timemanagement, maar dan anders

Fase 4 bestaat uit theorie die gaat over tijd. Tijd is wat alle managers die wij kennen regelmatig tekort komen. Sommigen worden zelfs wat geleefd door de omstandigheden. Maar zonder tijd kun je geen peoples managen. Hoe maak je dan tijd? Dat hangt af van jouw definitie van jouw taak en werkzaamheden. We geven je een aantal perspectieven en ideeën. Het heeft in elk geval te maken met jouw mindset. Waar ben je wel of niet voor verantwoordelijk? En kun je ook vriendelijk doch dringend: “Nee” zeggen? De paradox is dat tijd geïnvesteerd in relaties, altijd loont. 

Discussie

Examen

Voordat je wordt toegelaten tot fase 5 t/m 9 dien je een examen af te leggen om te laten zien dat je snapt wat we van Excellente Peoplemanagers verwachten. Ook dien je voldoende te weten van een aantal belangrijke onderdelen: talenten, engagement en performance. We willen niet testen of je veel kunt onthouden maar of je begrijpt wat je doet. Zonder de nodige kennis, heeft oefenen weinig toegevoegde waarde. Zo houden we de kwaliteit hoog!

Praktijktraining

In ondermeer de 12 Conversaties kun je alle theorie omzetten in effecten. Nergens anders dan in conversaties met medewerkers en met het team kun je de zaken beïnvloeden. Wij leren je de conversaties die van groot belang zijn. Zo krijg je meer impact.

In Fase 5 gaan we trainen. Vier trainingsdagen in totaal. Je leert in die vier dagen de volgende zaken:

5. Talentcoaching

Talentenkaarten

Training in de basics van talentcoaching om medewerkers structureel te kunnen coachen op het kennen, herkennen en vooral inzetten van hun eigen talenten (fase 5). Je leert dat individueel. Hier werken we twee dagen aan.  

6. Groepsdynamiek 

Aan de slag met het team! Dit is een module over groepsdynamiek waarin aandacht wordt besteed aan de veranderkundige aspecten van het werken met talenten, het volhouden van engagement en het managen naar resultaten in een groep (fase 6) door interafhankelijkheid. Hier werk je een dag aan. 

Cursusgroep

7. Interventie (optioneel)

Fase 7 is optioneel voor deelnemers die tegelijkertijd ook een interventie in hun team willen doen. Zij zetten de prestatiecultuurmeting Q12 in als 0-meting van engagement en leren het proces om samen het engagement te verhogen. In de praktijk voer je zelf de meting uit en ga je de eerste keer samen met een Bold Move specialist met jouw team in gesprek. Coaching van jou en je team op de werkvloer.

8. Boost het engagement…!

Oefening

Het nemen van jouw verantwoordelijkheid voor het engagement naast het teruggeven van een deel daarvan aan het team. Boost het engagement…! Zo heet fase 8 niet voor niets. Hier nemen we ook een dag voor.

We nemen je deze dag een ook mondeling examen/ proef af als je ver genoeg bent gekomen in het programma. Haal je het, dan ben je een Bold Move manager en kun je je naam in het Register laten zetten en lid worden van onze community. Aan het einde van die dag praten we over de toekomst en over wat we bieden om je verder te bekwamen en/ of ondersteunen. 

9. Jouw toekomst

Fase 9 die einde middag van de laatste dag plaatsvindt gaat over de toekomst waarop we je willen voorbereiden. Wat zijn de voordelen van en verplichtingen ten opzichte van de Bold Move community? Wat moet je betalen en wat krijg je daarvoor? Hoe leren we samen? Hoe kunnen we elkaar verder te helpen in management? Wat is het aanbod van extra training enzovoorts. De implementatie van Bold Move management is een proces. Het gaat erom er steeds beter in te worden als manager. Door te meten, te leren, te verbeteren en vooral kennis te delen. Wil je trouwens zelf Bold Move trainer worden? Ook die vraag komt aan de orde.

Waarom Bold Move beter is

Bold Move managers zijn managers met de nodige ervaring. Deze leergang gaat niet over de basics van leidinggeven. Er zijn genoeg bedrijven die dat aanbieden. Opvallend genoeg zijn er echter maar weinig (of geen goede) voortgezette opleidingen voor managers.

Een MBA is prachtig, maar daar leer je weinig over mensen en leidinggeven. En een leiderschapstraject bij bijvoorbeeld De Baak of Avicenna is vormend en interessant, maar levert voor peoplemanagement weinig op. Bold Move doet dat wel.

Meer weten?

Bel vandaag nog: 030 – 227 3385